Selecteer een pagina

Waar moet u op letten bij de basispremie?

door | 6 december 2021

Overstappen op een andere zorgverzekering kan voordelig zijn, maar waar moet u op letten bij het kiezen van uw zorgverzekering? Onze medewerkers van Service & Advies geven een aantal tips voor het vergelijken. Zo kiest u altijd een zorgverzekering die het beste aansluit bij uw wensen.

Vaak wordt door onze leden gevraagd: ‘De basisverzekering is toch verplicht en overal hetzelfde, waarom is de prijs dan niet hetzelfde?’. Met de basisverzekering wordt de belangrijkste zorg vergoed, zoals huisartsenzorg, zorg in een ziekenhuis, spoedeisende hulp en geneesmiddelen. Het verschil in premie kan komen door verschil in de hoogte van uw eigen risico en in hoeverre u gebruik wilt maken van niet-gecontracteerde zorgverleners.

Naturapolis meest gekozen

Met een naturaverzekering krijgt u de kosten van gecontracteerde zorgverleners vergoed. Voor niet gecontracteerde zorg betaalt u een deel zelf. Kiest u voor een duurdere restitutieverzekering, dan maakt het voor de vergoeding van de zorg niet uit of uw zorgverlener een contract heeft of niet. U krijgt uw rekening achteraf volledig vergoed tot het marktconform tarief. Veel zorgverzekeraars bieden tegenwoordig ook een budgetpolis aan, waarbij er met minder zorgverleners een contract is afgesloten dan bij een standaard naturapolis. Check daarom bijvoorbeeld of uw fysiotherapeut een contract heeft volgens die polis of niet.

Eigen risico
In 2022 betaalt u de eerste 385 euro (het eigen risico) voor bepaalde zorgkosten zelf. Dat geldt bijvoorbeeld voor ambulancevervoer, ziekenhuisopname en medicijnen, maar niet voor de huisartsenpost of kraamzorg. U kunt uw eigen risico verhogen tot maximaal 885 euro en in ruil daarvoor betaalt u dan minder zorgpremie. Het vrijwillig eigen risico geldt voor dezelfde zorgkosten als het verplicht eigen risico. Wilt u op deze manier premie besparen dan is het goed om rekening te houden met eventuele onverwachte kosten die u dan zelf moet betalen.

Vergelijk altijd
Vergelijk het aanbod van uw huidige zorgverzekering altijd met andere verzekeraars. Misschien krijgt u vrijwel hetzelfde pakket tegen een scherper tarief of zitten er meer voordelen in. Via het LTO collectief krijgt u bij VGZ, CZ, Zilveren Kruis en Univé tot 5% korting op de basispremie. Op de aanvullende pakketten ontvangt u tot 15% korting en eventuele extra’s, zoals meer fysiotherapie, mondzorg en extra preventiebudget. Zo biedt VGZ veel ondersteuning om medewerkers vitaal te houden, zoals meer fysiotherapie, ruimere mondzorgvergoeding en extra preventiebudget. En bijvoorbeeld online psychologische hulp met OpenUp of  verschillende workshops via het Gezond Leven platform.

Ook als u momenteel al bij een van bovenstaande verzekeraars verzekerd bent, kunt u profiteren van de LTO korting. Overstappen kost niks en uw nieuwe zorgverzekeraar regelt alles. Wilt u advies over uw zorgverzekering? Onze adviseurs zitten voor u klaar: 088-4724200.

Ga nu naar de ltozorgvergelijker.nl

Wilt u advies over uw zorgverzekering? Onze adviseurs zitten voor u klaar: 088 472 4200.