Selecteer een pagina

Reiniging van zonnepanelen

De gedachte dat een flinke regenbui de zon PV-installatie schoonspoelt is inmiddels achterhaald. Onderzoeken wijzen uit dat onder andere stof, ammoniak en vogelpoep een hardnekkige vervuiling kunnen vormen die de opbrengst van een zon PV-installatie verminderen. Als toevoeging op het project Collectieve Inkoop Zonnepanelen heeft LTO Ledenvoordeel afspraken gemaakt met Ebel SolarClean. U kunt hierdoor uw zonnepanelen voordelig laten reinigen (vanaf 100 panelen).

Speciaal ledenvoordeel van 10% korting

N

Perfecte & veilige reiniging

N

De modernste apparatuur

Deskundig & betrouwbaar

Zorgvuldig vergeleken

Productmanager Michiel Loman legt uit: LTO Ledenvoordeel heeft diverse zonnepanelen reinigers met elkaar vergeleken. Hierbij hebben we goed gekeken naar de prijs, techniek en betrouwbaarheid van de leverancier. Maar ook naar capaciteit om grote zonnedaken in de agrarische sector te kunnen reinigen. Op basis van ons uitgebreide selectieproces komt Ebel Solarclean als beste uit de bus als het gaat om techniek (robot), prijs, ervaring en kwaliteit.

Bekijk onze selectieprocedure

Noodzaak

Nadat de vraag naar zonnepanelen explosief steeg, kwam ook steeds vaker de vraag of schoonmaak van de zonnepanelen noodzakelijk was. Hoewel het sterk afhankelijk is van de situatie op het bedrijf blijkt uit divers wetenschappelijk onderzoek dat vervuiling wel degelijk een negatief effect kan hebben.

Kosten analyse

Uiteindelijk is het een kostenbaten analyse – schoonmaakkosten versus opbrengstverlies. Nadat bleek uit eigen analyse dat al bij beperkte vervuiling de schoonmaakkosten werden terugverdient, heeft LTO Ledenvoordeel een marktselectie uitgevoerd onder verschillende schoonmaakbedrijven.

Niche markt

Het bleek nog een niche markt te zijn waarbij glazenwassers probeerden om hun dienstverlening uit te breiden. Er was één bedrijf dat reiniging aanbood met een robot. Hiermee wordt sneller, efficiënter en grondiger gereinigd. Een robot wordt niet moe! Ebel Solarclean komt daarom als beste uit de bus.

Schoonmaken van zonnepanelen

EBEL Solarclean is een specialist die uitsluitend reinigt met puur osmosewater, dat op locatie bij de klant wordt gefilterd! Dit water is door de speciale filtering volledig ontdaan van kalk en mineralen, waardoor uw zonnepanelen volledig vlekvrij en streeploos worden gereinigd! Daarbij maakt EBEL Solarclean sinds 2014 als eerste in NL gebruik van een robot waarmee elke m2 op dezelfde manier wordt gereinigd! Sinds 2018 wordt het allernieuwste robot-systeem ingezet met dubbele roterende borstels waardoor de reinigings-kwaliteit onovertroffen is. Deze techniek heeft, met name bij de vaak sterk vervuilde staldaken zijn waarde inmiddels meer dan bewezen! Perfecte en vooral veilige reiniging van uw kostbare installatie!

Roterende borsteltechniek

De roterende borsteltechniek, tegenwoordig met dubbele borstels, heeft in de praktijk bewezen absoluut de beste, veiligste en de meest constante vorm van reiniging te zijn voor PV-installaties. Met name ontwikkeld voor de reiniging van grotere installaties in de agrarische en industriele sector vanaf ongeveer 100 panelen en met een gemiddelde dakhelling tot ca. 27 graden. Het Helios-robotsysteem is het nieuwste systeem en wordt inmiddels door EBEL Solarclean vanaf 2018 als eerste bedrijf in de Benelux succesvol ingezet. Menig agrarier heeft inmiddels al gebruik gemaakt van deze vorm van zonnepaneel-reiniging en het rendement weer zien toenemen!

Voorkom lagere energie productie

Een vuil zonnepaneel laat minder zonlicht door waardoor de opbrengst terugloopt. Met name bij installaties opgebouwd uit strings kunnen deze afnames fors oplopen! Een vuil zonnepaneel of schaduw beïnvloedt de gehele string en dus de totale opbrengst. De afname van het rendement wordt vooral bepaald door de situatie ter plaatse. De praktijk heeft geleerd dat met name staldaken met nokventilatie (open nok, tafelnok of oversteeknok) veel sterker vervuilen dan ‘dichte’ stallen, loodsen of schuren. Ook de ligging t.o.v. de wind is bepalend voor de vervuiling. Bij oost-west daken is de oost-zijde vaak sterker vervuild dan de west-zijde. In alle gevallen zien we het piek-rendement van de installatie afnemen. Een vaak gehoorde opmerking van klanten: “hij doet niet meer wat -ie vorig jaar deed”. Vaak is de afname van het rendement achteraf groter dan men vooraf denkt.

 

Rekenvoorbeeld

200 (326m2) panelen van 250wP op een staldak met nokventilatie: 50.000 wP met een gemiddelde opbrengst per jaar van 90% = 45.000 kwH

Bij een gemiddelde vervuiling van 10% gaat er per jaar 10% x 45.000 = 4500 kwH verloren. Als er daardoor kwH “bijgekocht” moet worden na saldering kosten deze 4500 kwH x €0,25 = € 1.125,-. De reiniging van 200 panelen kost ca. € 700,- zodat het omslagpunt (kosten/baten) bij een dergelijke installatie rond de 5,5 % rendementsvermindering ligt!

De praktijk leert dat vanaf 200 panelen bij een dergelijke installatie een jaarlijkse reiniging voor de klant lonend is!

Wanneer reinigen

Elke situatie is verschillend en daarbij kunnen diverse factoren een rol spelen in de vervuiling van de installatie:

  • Locatie en hellingshoek van het dak met wel of niet nokventilatie; ligging t.o.v. wind
  • Welke activiteit; melkveehouders hebben een andere vervuiling dan bijv. pluimveehouders
  • Is er veel verkeersactiviteit rond het pand met stofontwikkeling

Daarom beveelt EBEL Solarclean aan om aan de hand van de monitoring van het piek-rendement van de installatie (dit is het aantal kwH dat de installatie onder ideale omstandigheden in 24 uur kan realiseren) te meten en op basis daarvan vast te stellen of er 1x per jaar of 1x per 2 of 3 jaar gereingd moet worden. Bedenkt u wel dat het aantal zonne-uren (wel of geen goed zonnejaar) zeer bepalend is en soms vervuiling kan verdoezelen zoals in 2022 met de uitzonderlijke zomer. Het aantal zonne-uren is echter (helaas) niet te beinvloeden; wel de vervuiling en daardoor het rendement!

 

Aanvragen offerte

Voor een gerichte prijs kunt u uw gegevens van uw zon PV-installatie invullen. Aan de hand hiervan ontvangt u een voorstel inclusief de 10% ledenkorting.