Selecteer een pagina

Salderen van energie op kleinzakelijke aansluitingen

door | 14 februari 2024

Een vergelijking tussen dynamische, variabele en vaste contracten

In de wereld van energiecontracten zijn verschillende opties beschikbaar voor consumenten, elk met hun eigen voor- en nadelen. Wanneer u energie teruglevert, met bijvoorbeeld zonnepanelen of een windmolen, op een kleinzakelijke aansluiting (maximaal 3x80A) krijgt u te maken met salderen.

De Eerste Kamer heeft op 13 februari 2024 het wetsvoorstel om de salderingsregeling voor kleinverbruikers af te bouwen, verworpen, dus voorlopig kunt u hier nog van profiteren. De salderingsregeling houdt in dat de opgewekte energie wordt verrekend met de verbruikte energie. De voorwaarden hiervoor kunnen verschillen per contractsoort. Energiecontracten kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën: dynamisch, variabel en vast. Laten we elk van deze contracttypen bekijken en hoe ze van invloed zijn op het salderingsproces.

1. Dynamische Contracten

Bij dynamische energiecontracten wordt de energieprijs per uur vastgesteld op basis van de actuele marktprijzen, ook bekend als het EPEX-tarief. Dit betekent dat klanten profiteren van schommelingen in de energieprijzen gedurende de dag. Het terugleveren van stroom bij dynamische contracten wordt ook tegen dit uurtarief verrekend.

Onder een dynamisch contract wordt jaarlijks berekend hoeveel energie u heeft afgenomen en opgewekt. Op basis daarvan wordt uw totale energiebelasting vastgesteld. Onze partner, NieuweStroom, brengt gedurende het jaar een gering voorschot aan energiebelasting in rekening. Na afloop van een jaar wordt de balans opgemaakt, wat inhoudt dat de definitieve energiebelasting wordt verrekend met het voorschot aan energiebelasting over de netto afgenomen hoeveelheid stroom (saldering).

2. Variabele Contracten

Variabele energiecontracten kenmerken zich door fluctuerende tarieven gedurende de looptijd van het contract, zij het minder frequent en abrupt dan bij dynamische contracten. Onder een variabel contract wordt uw energieverbruik per tariefperiode verrekend.

Na het salderen van uw energieverbruik betaald u altijd het huidige kale leveringstarief over uw eigen verbruik per periode. Dit betekent dat als u bijvoorbeeld meer energie verbruikt tijdens een periode met een hoger tarief, u ook tegen dat tarief wordt gefactureerd.

In de winter kunnen tarieven bijvoorbeeld hoger zijn, terwijl u mogelijk minder energie teruglevert. In dit geval wordt over de teruglevering het kale leveringstarief gehanteerd, over het restant dient u het reguliere tarief te betalen.

In de zomer kunnen de tarieven lager zijn, en levert u mogelijk meer energie terug dan dat u verbruikt. In dit geval ontvangt u het kale leveringstarief voor uw teruggeleverde stroom. De limiet hiervoor is uw verbruik in deze tariefperiode. Voor de overcapaciteit (dus: teruglevering aan het net) ontvangt u een redelijke terugleververgoeding.

Belangrijk om op te merken is dat het salderen per tariefperiode plaatsvindt. Dit betekent dat u niet altijd uw volledige verbruik kunt compenseren met zelfopgewekte energie, met name vanwege seizoensgebonden variaties in uw opwekinstallatie.

3. Vaste Contracten

Vaste energiecontracten hebben tarieven die gedurende de gehele looptijd van het contract constant blijven. Dit biedt consumenten zekerheid en voorspelbaarheid over hun energiekosten gedurende een bepaalde periode, meestal één of meerdere jaren.

Omdat u gedurende het jaar hetzelfde tarief heeft, wordt er ‘op jaarbasis gesaldeerd’. Per contractjaar wordt berekend wat u heeft verbruikt en heeft opgewekt. Heeft u op jaarbasis netto teruglevering? Dan krijgt u voor deze overcapaciteit een redelijke terugleververgoeding. Wekt u op jaarbasis niet voldoende op om uw gehele verbruik te salderen? Dan betaalt u over het restant het reguliere tarief.

Onder een vast energiecontract is de terugleververgoeding voor energie die aan het net wordt teruggeleverd, vaak ook vastgesteld gedurende de contractperiode. Dit betekent dat consumenten weten welke vergoeding ze ontvangen, ongeacht eventuele schommelingen in de marktprijs van elektriciteit.

Dubbel- of enkeltarief?

Let op: Als u kiest voor een dubbeltarief bij een vast contract, kan het zijn dat er per tarief wordt gesaldeerd, net zoals bij een variabel contract. In de meeste gevallen is het voordeliger om een enkeltarief te kiezen, zelfs als u een slimme meter heeft. Het is niet verplicht om gebruik te maken van een dubbeltarief bij een slimme meter.

Energie besparen met LTO Ledenvoordeel

Via LTO Ledenvoordeel kunt u gebruik maken van verschillende voordelen op het gebied van energie. We hebben twee energieleveranciers met een collectief aanbod voor vaste tarieven: Greenchoice en Audax Renewables. Daarnaast krijgt u bij NieuweStroom voordelige dynamische tarieven voor stroom en gas. Zonnepanelen besteld u met korting bij Tenten Solar. En wilt u een rendementsberekening laten maken, uitgebreid energieadvies of subsidies laten regelen dan kunt u bij Full Power Support terecht.

Voor vragen of advies kunt u telefonisch contact opnemen met LTO Ledenvoordeel op telefoonnummer 088 888 6 777.