Selecteer een pagina

Nieuw energiecontract? Vergelijken loont

door | 5 maart 2024

Met de steeds wisselende energieprijzen is het voor veel ondernemers lastig bepalen wat de beste keuze is. Vergelijk geen appels met peren, maar vergelijk uw offerte met de actuele tarieven van uw huidige leverancier. De medewerkers van Service & Advies van LTO Ledenvoordeel helpen leden met een onafhankelijk advies.

De energiemarkt fluctueert. Dat betekent dat bij verlenging van een energiecontract u misschien duurder of juist goedkoper uit bent. Dit is afhankelijk van het moment dat u uw huidige contract heeft afgesloten en het moment dat u deze verlengt. Energieverkopers maken hier graag handig gebruik van. Heeft u een lopend contract afgesloten in een periode met hogere tarieven? Dan wordt deze vaak vergeleken met het actuele (lagere) tarief van een andere aanbieder. Een goede vergelijking is dit natuurlijk niet, want de prijzen zijn niet op hetzelfde moment aangeboden. Bij energie is het leveringstarief naast de btw ook belast met energiebelasting. Vergelijk daarom liefst de actuele kale prijzen met elkaar.

Daarnaast zijn er ook verschillende soorten contracten die u af kunt sluiten. Met een vast contract is de gebruiker verzekerd van een vast tarief gedurende de gehele looptijd voor 1 jaar of voor 3 jaar. Het nadeel van een vaste prijs is dat er niet geprofiteerd wordt van prijsdalingen, maar bij een stijging van prijzen kan een keuze voor vaste tarieven juist voordelig uitpakken.

Audax Renewables is een nieuwe energieleverancier bij LTO Ledenvoordeel, met meer dan 20 jaar ervaring in de zakelijke- en agrarische markt. Het bedrijf levert groene stroom en CO₂-gecompenseerd gas tegen collectieve vaste tarieven. Daarnaast kunnen leden ook gebruik maken van de collectieve vaste tarieven bij Greenchoice. Beide leveranciers bieden ook een variabel tarief aan, wat elke maand kan wisselen. De nieuwe tarieven worden minimaal 30 dagen van tevoren gecommuniceerd. Het contract is maandelijks opzegbaar.
Het is ook mogelijk om energieverbruik per dag of zelfs per uur af te rekenen, tegen de marktprijs van dat moment.

De dynamische tarieven van NieuweStroom zijn interessant omdat er geen risico-opslag doorberekend wordt, zoals bij vaste tarieven. Het contract is ook maandelijks opzegbaar.

Heeft u zonnepanelen of een windmolen?

Afgelopen maand is het wetsvoorstel om de salderingsregeling voor kleinverbruikers af te bouwen, verworpen. De salderingsregeling houdt in dat de opgewekte energie jaarlijks wordt verrekend met de verbruikte energie. Hoe dat werkt verschilt per contract. Vergelijk daarom goed bij een nieuw contract, want voor elke situatie kan het de beste keuze anders zijn. Lees meer over salderen..

Nieuws