Selecteer een pagina

Veranderende energietarieven, wat te doen?

door | 30 januari 2023

Iedere agrariër houdt het nog steeds bezig: de energieprijzen. Al lijken de tarieven nu iets te dalen, de belastingen zijn weer omhoog gegaan. Per 1 januari 2023 wordt de Opslag Duurzame Energie (ODE) niet meer toegepast, maar daarentegen stijgen de energiebelasting en de netbeheerkosten dan weer. En ook het btw-tarief gaat weer omhoog.

Halverwege vorige jaar werd het btw-tarief verlaagd naar 9 procent om de gestegen energiekosten te compenseren, maar per 1 januari 2023 is de btw weer terug naar 21 procent gegaan. Daarnaast neemt de overheid – om het energiebelastingstelsel te vereenvoudigen – vanaf dit jaar de tarieven voor de opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) op in de energiebelasting. Vorig jaar werd de energiebelasting nog verlaagd ter compensatie van de gestegen energiekosten, maar per 1 januari 2023 is ook deze vorm van compensatie komen te vervallen. De huidige tarieven voor de energiebelasting zijn afhankelijk van uw verbruik en u vindt de tabel met tarieven op de site van de Rijksoverheid. Een aantal maatregelen om ondernemers tegemoet te komen blijft echter nog van kracht.

Maatregelen energiekosten

Enkele MKB-bedrijven met een kleinverbruik aansluiting kunnen vallen onder het prijsplafond. Voor energie-intensieve mkb-bedrijven komt er een speciale compensatieregeling. Heeft u een energie-intensief bedrijf? En hebt u maximaal 250 werknemers en is uw jaaromzet lager dan 50 miljoen euro? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor steun bij uw energierekening via de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). De vergoeding bestaat uit vijftig procent van de gestegen energiekosten en bedraagt maximaal € 160.000. Een van de belangrijkste voorwaarden is dat uw energietarieven boven de vastgestelde drempelprijs uitkomen en dat uw energiekosten minimaal 7% uitmaken van de totale omzet. De TEK-regeling biedt tijdelijke ondersteuning en is bedoeld voor de energiekosten in de periode van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. De regeling TEK is nog niet open. Aanvragen kan naar verwachting in het eerste kwartaal van dit jaar. Houd de site van RVO in de gaten.

Advies op maat

Wilt u uw bedrijf verduurzamen, bezuinigen op energie of zelf energie opwekken? Full Power Support kijkt samen met u naar de mogelijkheden voor uw complexe energievraagstukken. Denk aan praktische hulp bij uw energiecontract, bij problemen met netverzwaring of bij ingewikkelde subsidietrajecten. Wij berekenen rendementen en vergelijken energieleveranciers op basis van uw specifieke situatie en sluiten desgewenst de contracten af en regelen de energiezaken voor u. Bekijk dit aanbod

Overstappen of niet?

Of overstappen voor u wel of niet gunstig is, hangt af van welk energiecontract u nu heeft. Heeft u  nog een vast contract voor langere tijd? En is dat een contract van voor 2022? Dan zit u voorlopig goed, we adviseren u dan om nu nog niet over te stappen. Overstappen voordat uw contract afgelopen is brengt namelijk ook vaak weer kosten met zich mee. Loopt uw contract met vaste tarieven binnenkort af of betaalt u al variabele tarieven, dan zijn er twee mogelijkheden:

Optie 1. Nog even wachten

Dan betaalt u na de einddatum van uw contract automatisch de variabele tarieven van uw huidige leverancier. Als u een contract zonder einddatum hebt, geldt hetzelfde u krijgt dan ook variabele tarieven. Deze kunnen per periode gewijzigd worden door de energieleverancier. De leverancier moet dit minimaal 30 dagen van tevoren aankondigen.

Op dit moment zijn er veel minder vaste tarieven beschikbaar dan normaal, omdat de leveranciers onzeker zijn over hun eigen inkoopprijzen voor de komende tijd. Ze willen liever niet te veel nieuwe klanten binnenhalen met een contract voor één of meer jaar tegen relatief lage tarieven. Het aanbod voor vaste tarieven is daardoor momenteel meestal nog niet zo aantrekkelijk. Het voordeel van een variabel tarief is dat u maandelijks op kunt zeggen. Het kan dus interessant zijn om nog even een variabel tarief aan te houden. U kunt dan wachten tot het aanbod verbetert: Vergelijk regelmatig en kijk goed of overstappen loont. En kijk ook naar de teruglevertarieven als dat van toepassing is voor uw bedrijf.

Optie 2. Kies voor dynamische tarieven

Om wat meer grip te krijgen op de situatie zou u tot de prijzen weer gedaald zijn voor een aanbod met dynamische tarieven kunnen kiezen. Hierbij bewegen de tarieven steeds met de prijs op de energiemarkt mee. Voor gas wisselt de prijs dagelijks en voor stroom elk uur. Deze tarieven vallen op jaarbasis normaal gesproken goedkoper uit dan vaste of variabele contracten. Dynamische energiecontracten bij NieuweStroom kunt u maandelijks opzeggen. en via LTO Ledenvoordeel krijgt u korting op de vaste opslag.

Meer weten?
Bekijk het aanbod voor Dynamische tarieven van NieuweStroom.

 

Energie