Selecteer een pagina

Elke drone het juiste correctiesignaal

door | 23 september 2019

Plaatsbepaling kan via MoveRTK op twee centimeter nauwkeurig.

Van het gebruik van drones kijkt niemand meer op. Ze worden zowel hobbymatig als bedrijfsmatig gebruikt, bijvoorbeeld om percelen of gewassen te inspecteren. Voor elke drone en elke toepassing is via MoveRTK het juiste en meest accurate correctiesignaal verkrijgbaar.

Je ziet ze regelmatig: witte stippen of cirkels op wegen. Dit zijn vliegschijven, referentie- en oriëntatiepunten die helpen bij het maken van landkaarten en plattegronden op basis van luchtfoto’s. Door bewegingen van het vliegtuig, de scheve stand van de camera en hoogteverschillen in het terrein tijdens het overvliegen en het maken van de luchtfoto’s, is de schaal van de foto’s onderling eigenlijk nooit gelijk. Dat maakt het aan elkaar rekenen van de individuele luchtfoto’s, ook wel ‘stitchen’ genoemd, een lastige klus die veel tijd kost.

Om dat stitchen eenvoudiger te kunnen doen en ook om minder fouten te maken, dienen de vliegschijven als onderlinge referentie. Zo krijg je nauwkeurige en kloppende landkaarten en plattegronden. Voor het maken van luchtbeelden met een drone is de situatie niet anders. Ook die individuele foto’s moeten gekoppeld worden aan een positie op de grond en ze moeten gestitcht worden.

Dat stitchen gebeurt vaak met referentiepunten op een perceel, gewas of gebouw zoals een boom, inrit of kleur dak. Maar het kan nog eenvoudiger door de drone uit te rusten met een ontvanger voor GNSS (Global Navigation Satellite System) die met een RTK-correctiesignaal overweg kan.

Nauwkeurige beelden

Het MoveRTK-correctiesignaal dat nodig is voor nauwkeurige luchtbeelden, is in alle drones te gebruiken. Professionele duurdere drones hebben vaak een hoger draagvermogen en hebben steeds vaker een modem voor internet en een simkaart aan boord. De benodigde elektronica daarvoor is tegenwoordig erg licht en hoeft niet meer dan enkele tientjes te kosten.

Met deze techniek is de drone niet alleen in staat om erg nauwkeurig en automatisch te vliegen, ook het datatransport gaat sneller. Bovendien zijn de luchtfoto’s eenvoudiger te ‘positioneren’ vanwege de RTK-nauwkeurigheid van de drone.

Lichtere drones

Maar ook voor lichtere drones met een beperkter draagvermogen en geen modem aan boord, is het mogelijk het MoveRTK-correctiesignaal te gebruiken. Via een RTK-bridge wordt het signaal van mobiel internet naar een radioverbinding overgezet. Dit is net zo betrouwbaar en nauwkeurig als het correctiesignaal rechtstreeks via internet. De gegevens en locatiereferentie zijn dan alleen niet meteen beschikbaar, doordat de foto’s pas achteraf gekoppeld worden aan de referentiedata met de zogenoemde PPKtechniek (Post-Processed Kinematic).

Voor het nauwkeurig sturen van tractoren en landbouwmachines of het inspecteren van percelen, is het type drone dus minder van belang. Waar het om gaat is dat elke drone die is uitgerust met MoveRTK, het meest accurate correctiesignaal geeft.

-€ 250

250,- korting per jaar op plaatsbepalingstechnologie

Lees verder
Nieuws