Selecteer een pagina

Monitor uw gewas met BioScope na de hitte

door | 27 juni 2019

Ook de gewassen hebben het zwaar in een week met zulke hoge temperaturen en ze hebben ook last van de hoge Uv-straling. Zeker gewassen die niet beregend kunnen worden. Hittestress remt de gewasgroei en dit kan leiden tot productieverlies. Er is gelukkig de laatste weken wel wat regen gevallen, maar dat was erg lokaal en verspreid. De grote vraag is dus vooral in hoeverre de groei van het gewas geremd wordt en waar het dan precies optreedt.

De verschillen zijn groot. Geeft de grond nog voldoende vocht af voor uw planten om zich te koelen? En áls u kan beregen waar moet u dan als eerste gaan koelen? Vorig jaar, maar ook bij eerdere hittegolven, was op de gewas-groeikaarten van BioScope goed te zien welke planten het eerst getroffen werden en waar de gewassen het meeste te verduren kregen. Ook de aanwezigheid van bewortelingsproblemen door aaltjes of structuurproblemen worden zo snel zichtbaar.

Veel planten zijn nog vol op in de groei. Lang niet alle velden zijn al goed dicht en de jonge bladeren kunnen nog niet heel veel hebben. Een open gewas helpt daar ook niet aan mee. Van belang daarbij is ook de hoeveelheid stikstof die is opgenomen door de plant. Maar ook magnesium en mangaan. Is de plant voldoende in staat geweest deze voedingstoffen goed op te nemen? Ook deze gegevens kunnen inzichtelijk gemaakt worden op de kaart.

De komende dagen lijkt het iets koeler te worden, maar in het wekend is de verwachting dat de hitte gewoon verder gaat. Op de kaarten kun je dan blijven monitoren waar nog meer aandacht nodig is en waar het herstel goed gaat.

BioScope levert data bruikbare kaarten voor precisielandbouw aan uit satelliet- en dronebeelden. Voor € 99,- heeft u al een proefabonnement voor een jaar.

Lees verder