Selecteer een pagina

Waarschuw voor modder op de weg

door | 11 oktober 2021

Er komt ongetwijfeld weer regen in de komende weken en tijdens de oogst kan dat vergaande gevolgen hebben. De modder die dan vaak ontstaat kan namelijk verraderlijk zijn voor verkeersdeelnemers. Het is daarom van belang dat er waarschuwingsborden geplaatst worden op plekken waar modder overlast kan veroorzaken. 

Op het moment dat er nog geoogst wordt én de kans op regen toeneemt, voert de politie vaak extra controles uit op landbouwvoertuigen. Vooral maïskneuzers, hakselaars en silagewagens worden gecontroleerd. Er wordt een beroep gedaan op boeren en loonwerkers om in deze periode extra aandacht te hebben voor de verkeersveiligheid. De technische staat van de landbouwvoertuigen dienen in orde te zijn en daarnaast moeten ze schoon en goed zichtbaar zijn. De lading moet tijdens het transport zodanig zijn verpakt, dat deze er niet af kan vallen of waaien.

Schoonmaken en waarschuwen verplicht

Wanneer het wegdek vervuild raakt en er valt regen, kan de weg spiegelglad worden en ligt het slipgevaar om de hoek. Daarom moet degene die het vuil veroorzaakt volgens de wet ook zorgen dat het wegdek wordt schoongemaakt. Voorkom vervuiling van de weg door zoveel mogelijk modder van de wielen van de trekker en wagen te verwijderen, voordat u de weg oprijdt. Is de weg toch vuil dan zult u de weg schoon moeten vegen en spuiten. Is vervuiling onvermijdelijk? Informeer dan de wegbeheerder en plaats borden. Het is namelijk verplicht om bij de vervuilde plaatsen op de openbare weg een waarschuwingsbord te plaatsen. De borden moeten tijdig in de rechterberm gezet worden, op veilige afstand van de rijbaan en minimaal 75 tot 100 meter voor het begin van het gladde weggedeelte. Buiten de bebouwde kom moet de onderkant van het modderbord tenminste 1,20 meter boven de grond worden geplaatst. Het bord moet vanuit beide richtingen duidelijk zichtbaar zijn voor het verkeer. Verwijder de waarschuwingsborden wanneer de werkzaamheden zijn verricht en de weg schoon is. Het onnodig laten staan van de borden vermindert de effectiviteit van de signalering. Zo voorkom je ongelukken en wordt er helemaal aan de wettelijke voorschriften voldaan.

Univé op de bres voor verkeersveiligheid

Elk jaar gebeuren er diverse verkeersongevallen, waarvan sommige met ernstige afloop, vanwege modderige wegen. Univé Verzekeringen werkt samen met LTO Ledenvoordeel om, ook tijdens de oogstperiode, de veiligheid op de weg te vergroten. Denk bijvoorbeeld ook aan uw eigen veiligheid, door een reflecterend veiligheidsvest te dragen als u de weg op gaat. De heer Bolhuis, propositiemanager Agrarisch bij Univé legt uit: ‘Met kleine maatregelen kan vaak veel leed worden voorkomen, zowel persoonlijk leed als problemen voor ondernemers. Wij willen hieraan bijdragen door boeren bewust te maken van de risico’s en het aanreiken van tips en hulpmiddelen’.

Voor LTO-leden en klanten van Univé zijn waarschuwingsborden met korting te koop

Nu kunt u uw borden en toebehoren gemakkelijk online bestellen via onze webshop. Uw korting via LTO Ledenvoordeel kan oplopen tot wel 33 procent. Ga snel naar de shop en bestel nu direct: Als u voor 12.00 uur bestelt, heeft u de borden binnen twee werkdagen in huis.

Naar de shop

Bedrijfsvoering