Waarschuw voor modder op de weg

door | 10 september 2020

Het najaar is onderweg. Hogedrukreinigers zijn weer hard nodig, maar dan ben je er nog niet. De combinatie van oogsten en regen kan namelijk verraderlijk zijn voor verkeersdeelnemers. Het is van belang dat er waarschuwingsborden geplaatst worden op plekken waar modder overlast kan veroorzaken. 

Op het moment dat er nog geoogst wordt én de kans op regen toeneemt, voert de politie vaak extra controles uit op landbouwvoertuigen. Vooral maïskneuzers, hakselaars en silagewagens worden gecontroleerd. De politie doet een beroep op boeren en loonwerkers om in deze periode extra aandacht te hebben voor de verkeersveiligheid.

Naast de technische staat van de landbouwvoertuigen, dienen ze schoon en goed zichtbaar te zijn. Voorkom te allen tijde overmatige vervuiling van de weg door zoveel mogelijk modder van de wielen van de trekker en wagen te verwijderen, voordat u de weg oprijdt. Ook moet de lading tijdens het transport zodanig zijn verpakt, dat deze er niet af kan vallen en/of waaien.

Wanneer het wegdek toch vervuild raakt, kan de weg spiegelglad worden en ligt het slipgevaar om de hoek. Daarom moet degene die het vuil veroorzaakt volgens de wet ook zorgen dat het wegdek wordt schoongemaakt. Is vegen niet genoeg? Dan schoon spuiten. Is vervuiling onvermijdelijk? Informeer dan de wegbeheerder en plaats borden.

Het is namelijk verplicht om bij de vervuilde plaatsen op de openbare weg een waarschuwingsbord te plaatsen. De borden moeten tijdig in de rechterberm gezet worden, op veilige afstand van de rijbaan en minimaal 75 tot 100 meter voor het begin van het gladde weggedeelte. Buiten de bebouwde kom moet de onderkant van het modderbord tenminste 1,20 meter boven de grond worden geplaatst. Het bord moet vanuit beide richtingen duidelijk zichtbaar zijn voor het verkeer.

Denk ook aan uw eigen veiligheid. Draag bijvoorbeeld een reflecterend veiligheidsvest als u de weg op gaat. Verwijder de waarschuwingsborden wanneer de werkzaamheden zijn verricht en de weg schoon is. Het onnodig laten staan van de borden vermindert de effectiviteit van de signalering. Zo voorkom je ongelukken en wordt er helemaal aan de wettelijke voorschriften voldaan.

Voor LTO-leden zijn al jarenlang waarschuwingsborden met korting te koop

Nu kunt u uw borden en bijbehoren gemakkelijk online bestellen via onze webshop. Uw korting via LTO Ledenvoordeel kan oplopen tot wel 33 procent. Ga snel naar de shop en bestel nu direct: Als u voor 12:00 uur bestelt, heeft u de borden binnen twee werkdagen in huis.

Naar de shop

Bedrijfsvoering