Selecteer een pagina

Voor iedere afvalsoort een container

door | 26 augustus 2020

De familie Van den Berkmortel doet voor afvalverwijdering al jaren zaken met Van Happen Afvalcontainers. ‘Wij vinden het belangrijk dat we partners hebben waarop we kunnen bouwen.’

De familie heeft in Sint Oedenrode een veelzijdige varkenshouderij, op vier locaties dicht bij elkaar. Op elke locatie zorgt Van Happen voor een probleemloze afvoer van het afval. Op één locatie fokt de familie in een stal eigen moederdieren; in een andere stal houden ze zeugen. Op een tweede locatie worden de biggen opgefokt en op twee andere locaties houden ze vleesvarkens. Omdat de stallen vlak bij elkaar liggen, is het transport van varkens minimaal. Het vlees van ‘Ons Berkhout varken’ is te koop bij Puur Brabant en bij de verkooppunten van Keten Duurzaam Varkensvlees.

‘Bij ons staat duurzaamheid voorop’, vertelt Doreen van den Berkmortel. Daarom bestaat het voer voor 98 procent uit reststromen uit de levensmiddelenindustrie en pure grondstoffen. Slechts 2 procent van het voer bestaat uit vitaminen en mineralen. ‘Dat is heel wezenlijk voor ons bedrijf’, benadrukt ze. Duurzaamheid blijkt ook uit het omgaan met energie. In de stallen slaan warmtepompen de warmte van de varkens op, die later weer voor verwarming benut wordt. Bovendien liggen op de stallen zonnepanelen. Die leveren elektriciteit aan het eigen bedrijf en aan 440 huishoudens. De familie heeft hiervoor de daken verhuurd aan een bedrijf uit het dorp. Ze kozen hierbij bewust voor een plaatselijk bedrijf.

Dat uitgangspunt geldt ook voor de mestafzet, legt ze uit. ‘We huren binnen een straal van 15 kilometer ruim 50 hectare waarop we de dunne fractie van onze mest uitrijden. De maisoogst daarvan voeren we weer aan onze varkens. Dat zorgt voor een kringloop.’ Er is voor de dunne fractie dus geen transport nodig. De familie wil ook transparant zijn. Dat blijkt onder andere uit het Weekend van het Varken. Toen dat jaarlijkse landelijke evenement vier jaar geleden stopte, gingen zij door. Vorig jaar trok dat meer dan 7.000 bezoekers naar hun bedrijf.

Eenmalige activiteiten
Ook voor zulke evenementen en andere eenmalige activiteiten zorgt Van Happen voor de afvoer van het afval. Op één van de locaties waar een verbouwing plaatsvindt, staat bijvoorbeeld nu een container voor bouwafval. Los van de eenmalige activiteiten staan er altijd donkergrijze rolcontainers voor papier en voor ander afval op de locaties. Daarin gaat het afval vanuit de stallen, het kantoor en vanuit de winkel die tot voor kort op één van de locaties was.

Meestal komt Van Happen die elke twee weken legen. Maar als het nodig is, gebeurt dat vaker of minder vaak. ‘Dat is flexibel’, zegt Van den Berkmortel. ‘Bij Van Happen denken ze daar goed over mee.’ ‘Wij houden van goede relaties, vertelt ze. ‘Wij willen partners waarop we kunnen bouwen. Je moet van afspraken kunnen uitgaan. Dat is bij Van Happen prima geregeld.’ Er is nóg iets dat Van den Berkmortel aanspreekt: ‘Van Happen is een familiebedrijf. Dat merk je aan hun manier van werken. Wij zijn ook een familiebedrijf en we doen graag zaken met andere familiebedrijven.’

Afvalinzameling