Selecteer een pagina

Verzekeraar vroeg inschakelen bij bouw nieuwe stal

door | 7 januari 2015

“Samen zoeken naar de beste oplossingen”

Een nieuwe stal bouwen, het is niet niks. Als ondernemer investeer je hiermee volop in de toekomst. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje. Een inspectiebezoek van een verzekeringsadviseur voor en tijdens de bouw kan veel ellende voorkomen.

Als een ondernemer een nieuwe stal of schuur gaat bouwen schuiven er veel verschillende partijen aan tafel, van stalontwerper tot bank, van accountant tot stalinrichter. Een verzekeraar kan in het voortraject ook van toegevoegde waarde zijn. De adviseur of inspecteur geeft tips over bijvoorbeeld bouwvoorschriften, isolatiematerialen en verwarmingsinstallaties. Door op tijd alle risico’s in kaart te brengen, kunnen dure aanpassingen later in het traject worden vermeden. Roelof Wilms, inspecteur bij Univé Dichtbij heeft een aantal praktische tips voor ondernemers die een stal of schuur willen (ver)bouwen.

Praktische tips voor ondernemers:

  • Betrek de verzekeraar in een vroegtijdig stadium bij de bouwplannen, hij of zij kan vanaf het begin de ondernemer informeren over voorschriften en richtlijnen.
  • Maak een uitgebreid bestek waarin staat wat er moet worden gebouwd en met welke materialen. Dit voorkomt dat er misschien onjuist materiaal wordt gebruikt.
  • Gebruik onbrandbare isolatiematerialen in zowel gevels als daken of een moeilijk brandbaar isolatiemateriaal.
  • Vraag na montage van de elektrische installatie een opleveringskeuring NEN 1010 aan de installateur mét bijbehorende rapportage.
  • Laat een gespecialiseerd bedrijf vooraf de overspanningsrisico’s in kaart brengen.
  • Houd bij de bouw alvast rekening met het eventueel later aanbrengen van zonnepanelen, laat de constructeur hier alvast rekening mee houden.
  • Waar mogelijk, houd minimaal 10 meter onderlinge gebouwafstanden aan. Dit zorgt voor een spreiding van het risico. Zorg anders voor goede brandscheidingen (brandmuur) tussen gebouwen.
  • Kies bij voorkeur voor gesloten verwarmingssystemen. Als er wordt gekozen voor bijvoorbeeld biomassakachels/pelletkachels, schakel dan de verzekeraar op tijd in om te voorkomen dat er misschien achteraf aanpassingen moeten worden gedaan
  • Als er brand komt, kan er dan goed geblust worden door de brandweer? Zijn de gebouwen goed bereikbaar en is er genoeg water? Het is goed om dit vooraf in kaart te brengen.

Wilms: “Voor elke ondernemer is het van belang te weten waar de risico’s op zijn bedrijf liggen. De verzekeringsmaatschappij kan hem daarbij helpen. Samen zoeken we dan naar de beste oplossingen.”

Collectiviteitskorting Univé

[intlink id=”55″ type=”page”]Klik hier[/intlink] als u meer wilt weten over collectiviteitskortingen op verzekeringen bij Univé

Foto: Rombou
Verzekeringen