Selecteer een pagina

Pas op voor louche energieverkopers

door | 24 januari 2022

We horen van veel van onze leden dat ze telefonisch of zelfs aan de voordeur benaderd worden door verschillende energieleveranciers om over te stappen of zich aan te sluiten bij een collectief. Bij deze manier van verkoop is het goed om alert te blijven.

Veel energieverkopers krijgen van hun bedrijf een bonus per klant, dus hoe meer klanten ze aanbrengen, hoe meer ze verdienen. Daarom laten ze hun verhaal mooier lijken dan het daadwerkelijk is. Vaak doen ze het ook voorkomen alsof u al een lopend contract heeft bij hen, wat dan niet het geval is. Of ze zeggen te weten wie uw huidige energie-aanbieder is en komen uiteraard met een ‘goedkoper’ alternatief. Vaak is dit echter helemaal geen kennis, maar bluf. Vroeger kon men deze gegevens opzoeken, maar nu is deze informatie niet meer openbaar. Alleen als u eerder bij dat bedrijf klant bent geweest, mag men – tot drie jaar na overstappen – u een nieuw aanbod doen. Vertel daarom zelf nooit iets over uw huidige contract, wie uw energieleverancier is of bij welk collectief u bent aangesloten. Geef ook geen persoonlijke gegevens af tijdens het gesprek zoals uw e-mailadres of rekeningnummer.

Onbekende partij?

De laatste tijd horen we regelmatig dat leden gebeld worden door het bedrijven die aanbieden om de energiebelasting die u teveel zou hebben betaald terug te vragen, maar het blijkt dan uiteindelijk te gaan om een bemiddelaar die nieuwe energiecontracten wil afsluiten. Bedrijven die onze leden benaderen voor een nieuw contract voor energieleveranciers zoals Qwint zijn Infra Net of MKB Belang bijvoorbeeld. Collega’s waarschuwen dus om niet zomaar gegevens door te geven en de kleine lettertjes goed te lezen voordat je ergens akkoord mee gaat.

Wat we ook wel eens horen is dat mensen gebeld worden met de mededeling dat hun energieleverancier overgenomen is door een andere partij en of ze dan even het nieuwe contract willen terugsturen. Andere bedrijven wekken de indruk dat ze samenwerken met netbeheerders, de toezichthouder ACM, Energie Beheer Nederland of de Consumentenbond. Soms wordt zelfs onze oude naam ‘LTO Commerce’ gebruikt door tussenpersonen die niet voor ons werken, zoals bijvoorbeeld door de Nederlandse Energie Alliantie.

Wél worden leden door ons belteam van LTO Ledenvoordeel gebeld naar aanleiding van een informatie-aanvraag, om te kijken of we u nog verder kunnen helpen. LTO Ledenvoordeel doet alleen zaken met Greenchoice, Profito en NieuweStroom.

Geef nooit meteen akkoord

Bij een zakelijk afgesloten contract geldt vaak geen 14 dagen bedenktijd. Geef daarom nooit meteen akkoord aan de telefoon of aan de deur, maar geef aan dat u er nog even over na wil denken. Lijkt het u toch een interessant aanbod vraag dan zélf een vrijblijvende offerte op bij de energieleverancier en niet via een onbekende tussenpersoon. Houd er ook rekening mee dat u vaak een opzegboete moet betalen als u uw energiecontract opzegt vóór het einde van uw contract.

Bij twijfel vraag advies

Krijgt u een energievoorstel en vertrouwt u het niet helemaal? Neem dan contact op met onze adviseurs. Bij twijfels en vragen over contracten of voor betrouwbare vergelijkingen kunt u ons bereiken van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur. Bel ons op 088 888 67 77 of stuur een mail naar info@ltoledenvoordeel.nl