Selecteer een pagina

De meest gestelde vragen over zonnepanelen

door | 8 december 2017

Er komen de laatste tijd veel vragen over zonnepanelen binnen. Om die reden hebben wij de meest gestelde vragen over zonnepanelen op een rijtje gezet en voorzien van een antwoord. Staat uw vraag of antwoord er niet bij? Neem dan vooral nog even contact op met ons via 088 888 6777. Wij voorzien u graag van vertrouwd advies.

Hoe verdienen zonnepanelen zich terug?

Kleinzakelijk & particulier

Als u een energieaansluiting heeft kleiner of gelijk aan 3×80 Ampère, dan heeft u de mogelijkheid om te salderen. Dat betekent dat u de energie die u opwekt één op één weg kunt strepen met de energie die u verbruikt, inclusief de energiebelasting. U kunt energieneutraal worden en uw energierekening naar nul brengen. Deze regeling geldt tot 2023 en wordt daarna waarschijnlijk aangepast*.

Grootzakelijk

Heeft u een grootzakelijk energieaansluiting van meer dan 3×80 Ampère? Dan is salderen niet van toepassing. U kunt in dat geval wel een SDE+ subsidieaanvraag doen. Met deze subsidieregeling ontvangt u 15 jaar lang een vergoeding per geproduceerde kWh. Intekenen is twee keer per jaar mogelijk bij RVO (voor- en najaarsronde).

Wat is de terugverdientijd?

Kleinzakelijk & particulier

De terugverdientijd is vooral afhankelijk van de aansluitwaarde, totale energieverbruik en beschikbaar dakoppervlak. In de meeste gevallen zijn terugverdientijden van 6 tot 8 jaar haalbaar.

Grootzakelijk

In combinatie met SDE+ zijn terugverdientijden van circa 8 jaar mogelijk. Dit is echter vooral afhankelijk van de hoogte van de SDE+ subsidie, de manier van financieren én uw eigen energiegebruik op locatie.

Hoe groot kan/moet mijn installatie zijn?

Kleinzakelijk & particulier

Voor een snelle terugverdientijd moet de installatie zijn afgestemd op uw totale energieverbruik. Het kan voorkomen dat de aansluitwaarde hierin een beperkende factor is. Weliswaar zijn er ook dan oplossingen mogelijk, maar is er meer maatwerk nodig. In de praktijk zullen de installaties variëren van 15 tot wel 300 panelen.

Grootzakelijk

SDE+ projecten zijn groot in omvang. De aansluitwaarde of beschikbaar dakoppervlak is vaak bepalend voor de grootte van de installatie. In de praktijk zullen de installaties variëren van zo’n 200 tot meer dan duizend panelen.

En als ik mijn kleinzakelijke aansluiting verzwaar naar grootzakelijk?

Houd er rekening mee dat hier vaak aanzienlijke kosten bij komen kijken. Het eenmalig verzwaren van de aansluiting kost vaak veel geld. Ook zullen de maandelijks terugkerende kosten significant stijgen.

Het is maar zeer de vraag of het verstandig is om alleen voor zonnepanelen de aansluiting te verzwaren als u rekening houdt met de beperkte duur (15 jaar) van de SDE+ subsidie.

Hoe groot is de investering?

Kleinzakelijk & particulier

In dit segment bedraagt de investering € 5.000 (particulier verbruik) tot ruim € 50.000.

Grootzakelijk

Afhankelijk van het aantal zonnepanelen zullen de investeringen al gauw uiteenlopen van € 50.000 tot wel € 250.000.

Hoe interessant is een postcoderoosproject?

In een postcoderoosproject investeren omwonenden mee in de zonnepanelen. Hiervoor krijgen ze een belastingvoordeel op hun energierekening. De vergoeding voor de dakeigenaar is beperkt omdat anders het rendement voor de omwonenden negatief uitvalt. Kortom, de reden om als dakeigenaar in een postcoderoosproject te participeren, is vooral ideëel van aard.

Kan ik mijn dak ook verhuren? Wat levert dat op?

Er zijn diverse proposities in de markt waarbij soms zelfs kosteloos asbestplaten worden vervangen voor een nieuw dak met zonnepanelen. Het zijn constructies waarbij de ondernemer volledig wordt ontzorgd. Technisch, maar ook financieel. De praktijk leert dat het rendement en/of vergoeding in verhouding veel lager ligt dan wanneer u het in eigen beheer uitvoert.

Wat kan LTO voor mij doen?

Kleinzakelijk & particulier

U kunt als kleinzakelijke ondernemer met diverse soorten vragen terecht bij LTO Ledenvoordeel. Dit advies is kosteloos. U kunt contact opnemen via: 088 888 6777 of info@ltoledenvoordeel.nl.

Grootzakelijk

Omdat de berekeningen voor grootzakelijke installaties vaak complexer zijn, heeft LTO afspraken gemaakt met een adviesbureau waar u tegen een gunstig tarief (rendement) advies kunt aanvragen.

LTO Ledenvoordeel heeft prijsafspraken gemaakt met installateur Tenten Solar. Hierdoor profiteert u van collectieve inkoop. De besparing op de investering is gemiddeld 4% ten opzichte van kwalitatief gelijkwaardige systemen. Tevens zijn de belangrijkste kwaliteitseisen vastgelegd in een raamovereenkomst tussen LTO en leverancier.

Er is veel praktijkervaring met agrarische systemen. Meer dan 750 LTO-leden hebben zonnepanelen gekocht via het LTO-collectief.

Bekijk het aanbod op zonnepanelen

LEDENVOORDEEL OP ZONNEPANELEN
Bent u nog aan het oriënteren? Bespreek uw situatie met ons en wij geven u advies. Bent u al verder en weet u dat u zonnepanelen wilt? Vraag dan via ons een maatwerkofferte aan van Tenten Solar, de leverancier die wij in 2017 als beste selecteerden voor de agrarische sector.

Meer informatie- 4%

Zo’n 4% korting én de beste prijs/kwaliteitverhouding van alle aanbieders.

Lees verder