Selecteer een pagina

FieldScout-app toont de best presterende plekken van uw perceel

door | 26 november 2020

Akkerbouwer Jan Wijnen maakt gebruik van de nieuwe FieldScout-app op zijn smartphone. Met deze app kan hij allerlei informatieve kaarten van zijn percelen bekijken, waaronder de nieuwe prestatiekaart.

De West-Brabantse akkerbouwer heeft al zijn percelen aan huis. Hij kent ze als zijn broekzak. Toch werd hij onaangenaam verrast. In het perceel wintertarwe was pleksgewijs een slechte opkomst zichtbaar. De oorzaak: wateroverlast. Dat zette Wijnen aan het denken. Met de nieuwe prestatiekaart blikt hij terug op het afgelopen teeltseizoen 2020. ‘Het perceel tarwe is mooi bijgetrokken met vroeg doorgezaaide zomertarwe. Ik zie wel andere plekken in mijn percelen die ik deze winter verder ga verbeteren met drainage of extra compost. Ik ben benieuwd of die slechte plek komend jaar weer zichtbaar wordt op de prestatiekaart.’

In één oogopslag vat de prestatiekaart het teeltseizoen samen aan de hand van de omvang en groei van de bovengrondse biomassa. De kaart laat met kleuren zien waar het gewas goed groeide en/of achterbleef. In de legenda is eenvoudig te zien hoe groot de spreiding was binnen het perceel. De prestatiekaart is een handig hulpmiddel om terug te kijken naar de afgelopen teelt. Waar en hoe groot waren de afwijkende plekken en hoe groot was het verschil in biomassa? Hiermee komt het opbrengstverlies direct in beeld.

Ook voor het huren of ruilen van percelen voor aankomend seizoen is de kaart handig. Hoe egaal heeft het perceel afgelopen jaar gepresteerd? Mindere of betere plekken zijn herkenbaar. Daar kunt u rekening mee houden. U kunt op deze manier de percelen vooraf verkennen met informatie uit de FieldScout-app. De kaart is eveneens nuttig voor het komende teeltseizoen. Als u dan op de actuele biomassakaarten achterblijvende groei waar gaat nemen, kun u snel en eenvoudig op de prestatiekaart kijken of dat afgelopen jaar ook zo was. Afhankelijk van het gewas en de omstandigheden geeft dit inzicht in de oorzaak van de achterblijvende groei.

Scouten met de app De FieldScout-app is gratis te downloaden. Er zitten een aantal kaarten kosteloos bij die u gelijk kunt gebruiken. Eén daarvan is de prestatiekaart, die aangeeft waar het gewas op dat perceel afgelopen seizoen boven- en ondergemiddeld presteerde. Waar en hoe groot zijn de afwijkende plekken en hoe groot was het verschil? U ziet het in één oogopslag. Scan de QR-code met uw telefoon om direct naar de Google Play Store of App Store te gaan.

Ga voor meer informatie naar fieldscout.nl of download nu gratis de app via de QR-code: