Selecteer een pagina

Cluster meerdere aansluitingen voor lagere energiebelasting

door | 26 juni 2017

Energiebelasting voor stroom is gestaffeld en er zitten behoorlijk verschillen in deze staffels. Over de eerste 10.000 kWh betaalt u meer dan het dubbele per kWh dan voor het verbruik van boven de 10.000 kWh. Om deze reden kan het soms interessant zijn om meerdere stroomaansluitingen op 1 adres (lees: 1 WOZ) te combineren. Dit is slechts een administratieve verrichting. Het verbruik wordt dan bij elkaar opgeteld, zodat dit een fiscaal voordeel oplevert.

Complexverklaring

Bent u klant bij LTO Ledenvoordeel / Greenchoice? Dan kunt u dit via een Complexverklaring regelen. Let  hierbij op dat u bij het combineren van het verbruik van de aansluitingen maar 1 keer de eerder genoemde heffingskorting kan toepassen. Het voordeel van €318,- excl. BTW vervalt dan eenmalig. Een meter waarop u weinig verbruikt kan u dus beter niet samenvoegen.

Hieronder vindt u een rekenvoorbeeld. In het eerste voorbeeld zijn de aansluitingen afzonderlijk. Daarentegen zijn de aansluitingen geclusterd In het tweede voorbeeld. Clusteren levert een voordeel op van € 423,- (excl. BTW). Het is mogelijk om betaalde energie uit voorgaande jaren te clusteren met terugwerkende kracht (tot maximaal 5 jaar. Onder de voorwaarde dat u in die periode dan ook de stroom heeft betrokken van die energieleverancier).