Selecteer een pagina

Bespaar honderden euro’s met overstap meetbedrijf

door | 12 mei 2016

Een meetbedrijf is een onafhankelijk bedrijf dat verantwoordelijk is voor het meten van het juiste stroom- en gasverbruik bij de grootzakelijke ondernemer/agrariër. Sinds 2002 is deze markt geliberaliseerd en is de ondernemer/ agrariër vrij om zelf een meetbedrijf te kiezen. Het meetbedrijf plaatst een elektriciteits- of gasmeter en leest deze meter dagelijks uit via een GSM of GPRS simkaart. De meetgegevens worden aangeleverd bij de netbeheerder voor het opmaken van de energienota. Zo zijn er in totaal dus drie partijen waar de grootzakelijke ondernemer/ agrariër mee te maken heeft  voor de juiste afrekening van hun energieverbruik; de netbeheerder, de energieleverancier én het onafhankelijke meetbedrijf. Voor kleinverbruik aansluitingen is deze keuze niet mogelijk.

De keuze voor liberalisering van deze markt komt voort uit de verwachting dat deze diensten zich competitief ontwikkelen, en dat klanten hiervan profiteren door een betere dienstverlening tegen een scherper tarief. Er zijn inmiddels ca 12 meetbedrijven actief, waarvan het grootste deel nog onderdeel is van een netbeheerder. De liberalisering heeft daadwerkelijk geleid tot forse daling van de kosten. Gemiddeld zijn deze met 15-35% gedaald. Dit betekent al gauw honderden euro’s per jaar aan kostenbesparing. Toch is nog geen 20% (!) van de grootzakelijke ondernemers/ agrariërs sinds 2002 gewijzigd van meetbedrijf. De reden hiervoor lijkt vooral te liggen in de onbekendheid van het feit dat de ondernemer/ agrariër zelf een aanbieder mag kiezen.

Uitgebreide selectieprocedure
LTO Ledenvoordeel heeft na een uitgebreide selectieprocedure de keuze gemaakt voor Ebatech als meetbedrijf. Ebatech is een kundig en gecertificeerd meetbedrijf. Zij combineren een zeer scherp tarief met uitstekende service en kennis van techniek. Een agrarisch ondernemer kan vaak veel geld besparen op de meetdienst, maar veel ondernemers hebben hier eigenlijk geen tijd voor. Ebatech regelt daarom de overstap, wisselt de meter van het huidige meetbedrijf om, leest dagelijks het energieverbruik uit  en zorgt dat de ondernemer er daarna geen omkijken meer naar heeft. Afhankelijk van de grootte van de meter, huur of koop van de meter, de soort meter en de duur van het contract liggen de onderhandelde LTO tarieven gemiddeld 20% voor gas en 40% voor stroom lager dan de standaard tarieven.

Waardevolle data
Inzicht in deze meetgegevens is heel waardevol. Via een eigen website kunnen grootverbruikers ook zelf de meetgegevens bekijken en hun elektriciteits- of gasverbruik controleren op onverklaarbare pieken en analyseren of er besparingsmogelijkheden zijn. Zo kan een verkleining van een gasmeter een forse besparing op de netbeheerkosten opleveren, maar kan er met deze gegevens ook scherper stroom en gas worden ingekocht. Ook is het voor bijvoorbeeld een investering in zonnepanelen of een windmolen interessant om te weten welk verbruik er is op welk moment van de dag, en zo te controleren of alle opgewekte energie direct op de eigen locatie kan worden ingezet.

Kijk voor meer informatie op www.ltoledenvoordeel.nl/meetbedrijf

Energie