Selecteer een pagina

9 vragen over de registratie- en kentekenplaatplicht

door | 15 februari 2021

Door de maximumsnelheid van trekkers te verhogen kunnen agrariërs vaak een andere – veiligere – route kiezen, wat de verkeersveiligheid ten goede komt. Nederland is daarmee een van de laatste Europese landen die registratie voor (land)bouwvoertuigen verplicht stelt.
Het gevolg is dat vanaf dit jaar alle nieuwe en bestaande landbouwvoertuigen geregistreerd moeten worden bij de RDW. Wij geven antwoord op 9 veelgestelde vragen over dit onderwerp.

1. Vallen mijn voertuigen ook onder deze registratieplicht?
De registratieplicht is er voor alle trekkers (oud of nieuw), mobiele machines en getrokken landbouwvoertuigen die op de openbare weg komen. Voertuigen die in gebruik zijn genomen vóór 1 januari 2021 kunnen vanaf 1 januari t/m 31 december 2021 via de website van de RDW worden geregistreerd.
Er zijn enkele uitzonderingen op de registratieplicht, zoals bijvoorbeeld trekkers die niet op de openbare weg komen of specifieke voertuigen met een ontheffing.

2. En hoe zit het met de kentekenplaatplicht dan?
Rijdt uw voertuig sneller dan 25 km/u dan geldt ook een kentekenplaatplicht. Nieuwe voertuigen worden vanaf 1 januari a.s. al voorzien van een kentekenplaat. Voor bestaande voertuigen die voor 1-1-2021 in gebruik zijn genomen, geldt tot 2025 een overgangstermijn. Wilt u voor die tijd al gebruik maken van de snelheidsverhoging, dan moet u een kentekenplaat dragen.

3. Moet ik ook een kentekenplaat voeren op mijn eigen terrein?
Voertuigen die enkel en alleen op eigen terrein en dus niet op de openbare wegen komen, hoeven niet te worden geregistreerd of van een kentekenplaat te worden voorzien. Maar let wel op dat de openbare weg een heel breed begrip is. Dus over de weg van de ene akker naar de andere akker of door de berm rijden is ook openbare weg. Ook terreinen worden tot openbare weg gerekend. Bijvoorbeeld een terrein dat toegankelijk is voor het publiek of voor een zeker aantal personen die het recht hebben daar te komen. Een eigen bedrijfsterrein is daarmee ook openbare weg.

 4. Of als ik harder kan rijden dan 25 km/h maar dat niet doe?
Zodra het voertuig harder dan 25 km/h kan en mag en u er de openbare weg mee opgaat moet hij geregistreerd worden. Ook als u er niet harder mee rijdt.

5. Welke stappen moet ik nemen om mijn kentekenplaten aan te vragen?
Stap één is registreren bij de RDW en stap twee is een kentekenplaat aanvragen.

Stap 1. Met behulp van de beslisboom kunt u makkelijk uitvinden of uw voertuig met de nieuwe wetgeving een registratie- en/of kentekenplaatplicht heeft. Is dat het geval? Registreert u dan eerst het voertuig bij de RDW. Zorg dat u het VIN-nummer (Vehicle Identification Number), merk en handelsbenaming voertuig, bouwjaar en vestigingsnummer (KvK, als u het voertuig op naam van uw bedrijf wilt registreren) bij de hand heeft tijdens het aanmelden. Na aanmelding bij de RDW en de goedkeuring, ontvangt u binnen 20 werkdagen uw kentekenbewijs. Een werkdag nadat u het kentekenbewijs heeft ontvangen, stuurt de RDW de tenaamstellingscode op. In afwachting van uw kentekenbewijs en tenaamstellingscode kunt u met uw voertuig rijden zoals u gewend bent.

Stap 2. Als uw landbouwvoertuig is aangemeld en op naam is gesteld, kunt u gemakkelijk via onze website uw kentekenplaat aanvragen. U kunt uw kentekenplaat met uw bevestiging afhalen bij één van de verkooppunten.

6. Krijg ik ledenvoordeel op kentekenplaten?
Ja, via LTO Ledenvoordeel krijgt u bij de Alliance Automotive Group Benelux (o.a. Brezan en Staadegaard TC) maar liefst 35% korting op uw kentekenplaten (bedrag ex. Btw). Kijk hier voor meer informatie.

7. Moeten aanhangwagens ook een kentekenplaat voeren?
Aanhangers met een maximumconstructiesnelheid hoger dan 25 kilometer per uur of met een ontheffing moeten inderdaad worden voorzien van een eigen kentekenplaat. Aanhangwagens die niet harder kunnen dan 25 kilometer per uur hebben voldoende aan de witte volgplaat (als kentekenplaat van trekkend voertuig niet (goed) zichtbaar is), als het trekkende voertuig ook een kentekenplaat heeft.

8. Zijn er uitzonderingen op de registratieplicht?
Er zijn een aantal voertuig groepen die uitgezonderd zijn voor de nieuwe wetgeving. De belangrijkste uitzonderingen zijn:

  • Voertuigen die niet op de openbare weg komen.
  • Land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken met een toegestane maximummassa onder de 751 kg.
  • Landbouwvoertuigen en mobiele machines met een maximale constructiesnelheid van ten hoogste 6 km/u.
  • Eén-assige motorrijtuigen.
  • Asfalteermachines, asfaltfreesmachines en walsen, die in het kader van onderhoud en aanleg van wegen worden gebruikt.
  • MMBS’en en MM’s die niet breder zijn dan 130 centimeter en bedoeld zijn voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuwruimen, gladheid bestrijden, of hondenpoep verzamelen (en geen trekvoorziening voor andere voertuigen hebben).
  • Heftrucks die niet breder zijn dan 130 centimeter vallen hier ook onder (indien er geen voertuigen getrokken worden) en meeneemheftrucks.
  • Fruittreintjes’ die niet breder zijn dan 130 centimeter (jaarlijks tussen 1 juli t/m 30 november).

 

9. Moet ik mijn voertuig nu ook verzekeren?
Met de komst van de kentekenplicht, bent u ook verplicht om een WAM-verzekering (Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen) af te sluiten. Een aanmelding moet volgens de bepalingen in de wet binnen 28 dagen ontvangen zijn bij de RDW. Wordt dat nagelaten, dan krijgt de bezitter/houder een brief van de RDW en bij niet-nakoming leidt dit tot een boete en veel administratief werk. Geef na registratie dus direct het kenteken door aan uw verzekering. Of neem contact op met een adviseur van LTO Verzekeringen.

 

Kentekenplaten