Een verlengingsvoorstel negeren kost geld

door | 16 januari 2018

Tijdens mijn werkzaamheden als medewerker voor de informatielijn over onder andere energiezaken, val ik soms van de ene in de andere verbazing. Daarom hebben wij steeds een andere tip voor u. Deze keer wil ik u erop wijzen dat een verlengingsvoorstel negeren u nagenoeg altijd geld kost.

[lto_icon_link categorie=”bericht” actie=”product” label=”iconlink_inleiding” icon=”chevron-right” href=”/energievanboeren” color=”green”]Meer informatie over LTO’s energiecollectief[/lto_icon_link]

Regelmatig spreek ik agrariërs die zich niet bewust zijn van het feit dat variabele energietarieven over het algemeen een stuk hoger zijn dan de vaste tarieven. Stilzwijgend energiecontracten verlengen mag sinds enkele jaren alleen nog voor onbepaalde tijd. Contracten worden na afloop van de 1 of 3 jarige contractduur dus nooit eenzijdig voortgezet onder dezelfde voorwaarden. De overeenkomst is immers afgesloten voor bepaalde tijd. Bovendien is dit wettelijk niet toegestaan.

Hoe zit het nou precies?

Ik zal u uitleggen wat er gebeurt wanneer uw vaste contract eindigt. De levering van energie wordt voortgezet in een contract zonder einddatum en tegen de dan geldende (bijna altijd duurdere) tarieven. En juist dit kost u geld.

De tarieven in een contract zonder einddatum (variabel) wijzigen per half jaar; op 1 januari en 1 juli. Aangezien contracten voor onbepaalde tijd een opzegtermijn hebben van 30 dagen, heeft de leverancier geen zekerheid over de hoeveelheid energie u bijvoorbeeld in een jaar gaat afnemen. Dit heeft als gevolg dat de variabele tarieven (bijna altijd) hoger zijn.

Groot voordeel van een energiecontract via het LTO Ledenvoordeel collectief met Energie van Boeren, is dat u voor de einddatum van uw vaste prijs contract altijd een verlengingsvoorstel krijgt met dezelfde vaste tarieven als een nieuwe klant op dat moment. Dit is uniek. De meeste energieleveranciers lokken u met een laag energietarief. Vervolgens denken de meeste mensen dat zij een goed tarief hebben ook bij verlenging. Terwijl de praktijk uitwijst dat deze tarieven vaak hoger liggen dan de tarieven die nieuwe klanten krijgen.

Gaat u niet actief in op het verlengingsvoorstel, dan mag wettelijk bepaald alleen maar verlengt worden voor onbepaalde tijd met (bijna altijd duurdere) variabele tarieven.

Vrijblijvende prijsopgave aanvragen
LTO’s Energie Infolijn

Agrariërs betalen vaak te veel voor hun energiekosten. Bovendien zitten energiecontracten ingewikkeld in elkaar. Onze energie adviseurs zetten uw belang centraal en geven u vrijblijvend en volledig gratis service. Denk hierbij aan een besparingscalculatie en zij kunnen u inzicht geven in de tarieven en contractvoorwaarden van uw huidige leverancier. Wij zijn uw persoonlijke adviseurs. Maak er gebruik van en bespaar op uw energiekosten!

Energie Infolijn

[heading icon=”phone”]Energie infolijn[/heading]

tel 088 888 67 77

U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met LTO’s infolijn. Iedere werkdag bereikbaar tussen 8:30 en 17:00 uur.