Selecteer een pagina

Nieuwe technische ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen zijn bijvoorbeeld het toepassen van powermanagers en micro-omvormers van het PV-systeem.

  • Powermanagement is het aftoppen van de installatie. De installatie heeft dan te veel vermogen voor de energie-aansluiting. Dit wordt opgevangen doordat de omvormers piekvermogens ‘afknijpen’. Afhankelijk van uw verbruiksprofiel kan dit een oplossing zijn om toch uw volledige verbruik te kunnen opwekken, maar in feite investeert u in méér zonnepanelen en gooit u op zonnige dagen productie weg. Onder specifieke voorwaarden kan powermanagement en over-optimizen rendabel zijn, voor de meerderheid van de agrarische ondernemers blijkt dit niet het geval.
  • Een micro-omvormer is een omvormer die zijn werk doet voor slechts één paneel. Bij reguliere installaties zit een omvormer op een string van panelen. Een schaduw op een enkele paneel kan dan invloed hebben op de opbrengst van de gehele string. Bij een Micro-omvormer is dit niet het geval. Hier heeft ieder paneel altijd zijn optimale opbrengst. Dat klinkt interessant, maar in de praktijk kan deze techniek (nog) niet op prijs concurreren met de conventionele installaties. 3 grote omvormers zijn simpelweg nog een stuk goedkoper dan 120 kleine omvormers. Een andere onzekerheid is dat de levensduur van deze techniek zich nog onvoldoende heeft kunnen bewijzen. Omvormers dienen bij vaak halverwege de levensduur van een installatie vervangen te worden. Dit wordt bij een grote installatie met veel kleine omvormers een omvalrijke en wellicht dure operatie.