Scan checkt beveiliging boerenbedrijf

Scan checkt beveiliging boerenbedrijf

De beveiliging van boerenbedrijven laat vaak te wensen over. Criminelen maken daar gebruik van en verleggen hun activiteiten naar het platteland. De Beveiligingswijzer geeft een agrarisch ondernemer een goed beeld van de mogelijkheden om het bedrijf beter te beveiligen.
‘Crimineel trekt naar het platteland’, meldde het Algemeen Dagblad vorig jaar in koeienletters. De krant baseert zich op de AD Misdaadmeter die laat zien dat criminelen steeds vaker toeslaan op het platteland. Veel boeren hebben last van diefstal en inbraak op hun bedrijf. Dieven nemen trekkers, diesel, gereedschap, zitmaaiers, laptops, telefoons, kunstmest, vee, zaaigoed maar ook producten als boerenkaas mee.

‘Waar in heel Nederland het aantal diefstallen juist daalt, wordt er bij boerderijen de laatste jaren juist een stijging waargenomen’, zegt Rik Horbach, marketing- en communicatiemanager bij LTO Ledenvoordeel. ‘Boerderijen liggen voornamelijk op meer afgelegen plekken en de buren zijn daardoor ook vaker verder weg. Boerderijen beschikken meestal ook niet over een doeltreffende beveiliging waardoor het voor inbrekers alleen maar makkelijker wordt.’

Ongenode gasten kunnen vaak onaangekondigd en ongezien het erf oplopen en zelfs stallen, schuren of woonhuizen betreden. Risico’s in kaart brengen Onderzoek onder LTO-leden heeft duidelijk gemaakt dat boeren en tuinders behoefte hebben aan mogelijkheden om de risico’s op hun bedrijf in kaart te brengen in combinatie met adviezen om de beveiliging te verbeteren. LTO Ledenvoordeel speelt hierop in.

In nauwe samenwerking met het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid), het ministerie van Veiligheid en Justitie en AgriWijzer ontwikkelde LTO Ledenvoordeel de Beveiligingswijzer. ‘Dit is een online scan die een ondernemer achter zijn computer uitvoert’, vertelt Horbach.

Agriwijzer is internetportaal

Broos Water in Emmeloord, het bedrijf achter internetsite Agriwijzer.nl, bouwde de Beveiligingswijzer. ‘De Beveiligingswijzer sluit naadloos aan op informatieproducten die we al eerder voor boeren maakten. Agriwijzer is een internetportaal voor agrarisch ondernemers die hun bedrijf duurzaam willen ontwikkelen’, vertelt Jan Broos van Agriwijzer.

‘De site is ingericht als een soort winkelcentrum. Boeren kunnen de etalages bekijken en vervolgens een winkeltje naar keuze binnengaan. De informatieproducten hebben we opgedeeld in vier thema’s: Voer, Goed Boerenerf, Activiteitenbesluit en Beveiliging. Later dit jaar volgen nog meer thema’s en wijzers.’

Wie de Beveiligingswijzer aanklikt, kan kiezen uit vier agrarische bedrijfstypes. Vervolgens volgt een korte vragenlijst. ‘Daarmee maakt een agrariër als het ware een virtuele rondgang over zijn bedrijf en leggen we de belangrijkste beveiligingszaken uit’, zegt Broos.

Adviezen

Beveiligingswijzer brengt het risico op criminaliteit op een agrarisch bedrijf in kaart en benoemt wat de knelpunten zijn. ‘Tegelijkertijd komen we met oplossingen en adviezen over het wegwerken van de knelpunten’, meldt Broos. ‘Zo’n advies kan bijvoorbeeld zijn om een opritverklikker te plaatsen om het erf beter in de gaten te houden, of het hang- en slotwerk te verbeteren.’

De beste aanpak voor een goed beveiligd boerenbedrijf verschilt per situatie. Bij rijdend materieel kan bijvoorbeeld een ‘track en trace systeem’ interessant zijn. Met één druk op de knop kun je dan peilen waar je voertuig zich bevindt. Een brandstofalarmsysteem is bruikbaar om een dieselolietank te beschermen.

Camerasystemen blijken op veel agrarische bedrijven een goede bijdrage aan de bedrijfsveiligheid te kunnen leveren. Horbach: ‘Camerabewaking zorgt voor goed zicht op alle onderdelen van je bedrijf. Ongenode gasten komen letterlijk snel in beeld. Camera’s hebben ook een flink afschrikkend effect op criminelen.’

Gratis

Horbach adviseert alle LTO-leden om gebruik te maken van de gratis Beveiligingswijzer. ‘Daarmee krijgen ondernemers op een makkelijke manier advies over het nog beter beveiligen van hun bedrijf. ‘Maak het criminelen niet te makkelijk!’, is wat we onze leden voortdurend voorhouden.’


Beveiligingswijzer

Met de Beveiligingswijzer kan iedere boer of tuinder eenvoudig het risico op criminaliteit op het eigen bedrijf in kaart brengen. De wijzer geeft advies over hoe het bedrijf beter te beveiligen is tegen criminelen en welke maatregelen het risico op diefstal verkleinen.

Doe de check met de Beveiligingswijzer op www.agriwijzer.nl/beveiliging