Online je bedrijf scannen op beveiliging

Online je bedrijf scannen op beveiliging

Criminaliteit op het platteland is een probleem. In het verleden waren mensen met minder goede bedoelingen vooral in de steden actief. Maar die tijd is voorbij, blijkt uit misdaadstatistieken. De laatste jaren slaan criminelen steeds vaker toe in het buitengebied. Vooral de diefstal van diesel is in de afgelopen jaren explosief gestegen. Ook diefstal van het erf of uit schuren is een groot probleem. Van boormachines, gazonmaaiers en kettingzagen tot tractor en ander rijdend materieel. Daarnaast lopen boeren risico bij het verhuren van schuren, loodsen of ander onroerend goed. Deze plekken lenen zich bij uitstek voor illegale activiteiten als hennepkweek.
Onderschatting lijkt een rol te spelen. Passende beveiliging is er op een agrarisch bedrijf lang niet altijd. Ongenode gasten kunnen ongezien het erf oplopen en zelfs stallen, schuren of woonhuizen betreden. Uit onderzoek onder leden van LTO blijkt dat 73 procent wel eens te maken heeft gehad met onbevoegden op hun erf. ‘Beveiliging in de vorm van goed hang- en sluitwerk en andere beveiligingssystemen is daarom zeker geen overbodige luxe’, meldt Johan Schuitemaker, projectleider bij LTO Ledenvoordeel.

Ledenonderzoek maakte enkele jaren geleden duidelijk dat boeren en tuinders mogelijkheden willen hebben om de risico’s op hun bedrijf in kaart te brengen in combinatie met adviezen om de beveiliging te verbeteren. Dit leidde tot de introductie van beveiligingsscans die LTO Ledenvoordeel dankzij een subsidie van het ministerie van Justitie en Veiligheid gratis kon aanbieden. Inmiddels heeft LTO Ledenvoordeel in nauwe samenwerking met het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) een nieuwe beveiligingsscan ontwikkeld. Dit is een online scan die een ondernemer achter zijn computer uitvoert.

‘Beveiliging in de vorm van goed hang- en sluitwerk en andere
beveiligingssystemen is zeker geen overbodige luxe’Rondgang over bedrijf
‘Met de gratis online beveiligingsscan maakt een ondernemer als het ware een virtuele rondgang over zijn bedrijf. Animatiefilmpjes, plaatjes en foto’s vergemakkelijken het uitvoeren van de scan’, vertelt Schuitemaker. ‘De scan onderscheidt verschillende aandachtspunten op en om het bedrijf. Als je zo’n aandachtspunt aanklikt, volgen enkele vragen.’ ‘Zo’n aandachtspunt of hotspot die je aan kunt klikken is bijvoorbeeld het aanzicht van het bedrijf’, legt Schuitemaker uit. ‘Een vraag is dan of er vanaf de openbare weg goed zicht is op het bedrijf. Is dat niet het geval, dan volgt het advies om daar iets aan te doen. Hoe mooi bomen en forse struiken ook zijn, rond een bedrijfsgebouw zijn ze niet handig. Zorg dat je bedrijf vanaf de openbare weg goed zichtbaar is. Inbrekers zijn dat dan ook.’

Adviezen
De online beveiligingsscan verstrekt op grond van ingevulde gegevens over de eigen situatie een aantal onafhankelijke adviezen waarmee ondernemers zicht krijgen op mogelijke oplossingen om de beveiliging op het bedrijf te vergroten. ‘We weten op grond van ervaringen met de eerste beveiligingsscan dat LTO-leden prijs stellen op een neutrale blik die over het erf gaat, en die zorgt voor praktische en bruikbare adviezen.’

De beste aanpak voor een goed beveiligd boerenbedrijf verschilt per situatie. Bij rijdend materieel kan bijvoorbeeld een ‘track en trace-systeem’ interessant zijn. Met één druk op de knop kun je dan peilen waar je voertuig zich bevindt. Een brandstofalarmsysteem is bruikbaar om een dieselolietank te beschermen.

Schuitemaker van LTO Ledenvoordeel merkt dat agrarische ondernemers vaak kiezen voor camerabewakingssystemen. ‘Ten eerste hebben camera’s een afschrikkend effect. Mensen met verkeerde bedoelingen zullen een keer vaker nadenken over hun snode plannen. Verder bereik je met camerabewaking dat je een goed zicht hebt op alle onderdelen van je bedrijf.’ Met regelmaat ontvangt LTO Ledenvoordeel van leden het bewijs dat aangeschafte beveiligingsapparatuur effectief is. ‘Bijvoorbeeld camerabeelden die zijn gebruikt om criminelen op te pakken.’

Beveiligingswijzer

Met de BeveiligingsWijzer kunt u als boer of tuinder eenvoudig het risico op criminaliteit op uw boerenbedrijf in kaart brengen. De belangrijkste beveiligingszaken leggen we voor u uit. Middels korte vragenlijsten geeft de wijzer inzicht in de aandachtspunten op uw boerenbedrijf. Vervolgens ontvangt u advies over hoe u uw bedrijf nog beter kunt beveiligen tegen criminelen en welke maatregelen het risico op diefstal verkleinen. Maak het criminelen niet te makkelijk!