Selecteer een pagina

Zonnepanelen met subsidie en belastingvoordeel 2022

door | 7 maart 2022

Ruim een kwart van alle boeren en tuinders wil dit jaar investeren in energie-opwekking, door bijvoorbeeld zonnepanelen. Dat blijkt uit het trendonderzoek van Nieuwe Oogst onder 1.573 agrariërs.

Veel ondernemers investeren nu in eigen stroom zodat ze minder afhankelijk zijn van stijgende energieprijzen. Door gebruik te maken van subsidie of belastingaftrek is de investering nog interessanter. Bekijk welke regelingen u in 2022 kunt gebruiken.

Kleinschalige installaties

Kleinzakelijke ondernemers (3×80 Ampère) kunnen gebruik maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Eigenaren van zonnepanelen mogen in 2022 eenmalig 45,5 procent van de totale investeringskosten extra aftrekken van hun fiscale winst. Naast EIA mag u de ‘gewone’ Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek toepassen. De KIA is in het leven geroepen om het investeren in bedrijfsmiddelen te stimuleren. Met deze regeling kunt u tot maximaal 28 procent van uw investering in zonnepanelen extra aftrekken van uw winst.

Via de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van kleinschalige zonnepanelen-installaties voor de productie van duurzame energie. In 2022 is er een budget van 13 miljard euro beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen. De ISDE-subsidie loopt vooralsnog door tot 2030.

Grote installaties

Bent u een grootzakelijke gebruiker? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de subsidie Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++). Deze subsidie is onder andere bedoeld voor agrarische bedrijven die hernieuwbare elektriciteit opwekken door middel van zonne-energie. Voor een periode van 15 jaar kunt u een vergoeding per opgewekte kWh ontvangen. Aangekondigd werd dat komend jaar de inschrijfronde al in juni open gaat. Daarbij is er een maximaal budget van maar liefst 13 miljard euro. Er kan tot en met 6 oktober ingeschreven worden.

De EIA, ISDE of SDE++ kunnen overigens niet in combinatie met elkaar gebruikt worden voor één en dezelfde investering. Het is dus goed om te kijken wat voor uw investering het meest oplevert.

Hulp geboden bij subsidieaanvraag

Als u de complexe subsidieaanvraag liever uitbesteed kan dat via LTO Ledenvoordeel. Wij werken al jaren samen met energieadviesbureau Full Power Support. Het verzorgen van de aanvraag gebeurt op basis van no cure, no pay: u betaalt dus alleen als u de subsidie ook daadwerkelijk krijgt. Bekijk het aanbod van Full Power Support..

Webinar ‘Vragenuurtje zonnepanelen’

Veel agrarische ondernemers die overwegen om zonnepanelen aan te schaffen hebben vragen. Niet alleen over de subsidiemogelijkheden maar ook vragen als: Hoe werken zonnepanelen precies? Wat levert het op? Wat is de terugverdientijd? Aan welke keuringseisen moeten ze aan voldoen? Tijdens het webinar ‘Vragenuurtje zonnepanelen’ kunt u al uw vragen over zonnepanelen stellen. Experts van Full Power Support, Entheq Inspection Services en zonnepanelenleverancier Tenten Solar geven direct antwoord.

Meld u snel aan voor het webinar op donderdag 14 april om 20.00 uur.