Selecteer een pagina

Zonnepanelen en de garantie

door | 10 mei 2016

Varkenshouder John Tijmensen: ‘Ik kan bedrijfsmatig en privé in de energie voorzien’

Een lage energierekening is voor elke agrariër interessant. John Tijmensen denkt daar hetzelfde over, maar de hoeveelheid informatie en technische details hielden hem tegen. In 2015 ontving de ondernemer een nieuwsbrief van LTO met de dienst Vraagbundeling Zonnepanelen: een gezamenlijke scherpe inkoop van zonnepanelen waarbij garantie wordt gegeven op de kwaliteit.

John Tijmensen, 38 jaar, runt het ouderlijk bedrijf met 2.300 vleesvarkens in het Gelderse Achterveld. Hij wil graag energieneutraal ondernemen. Daarbij speelt het negatieve beeld van de varkenssector een rol. Het aanschaffen van zonnepanelen was de eerste stap voor hem om verantwoord te ondernemen. In april 2016 is de aanleg van de zonnepanelen gerealiseerd.

Tijmensen: ‘Er liggen 168 panelen op het dak van de nieuwe stal. Ik kan hiermee bedrijfsmatig en privé in de energie voorzien.’

Geen lening
Investeren in zonnepanelen is een flinke aanslag op je banksaldo. Niet alleen wordt er geïnvesteerd in de panelen, ook omvormer, internetaansluiting en eventuele wijziging in de stroomvoorziening zijn noodzakelijk bij de aansluiting. Hoe groot de investering is, ligt aan de hoeveelheid panelen, het vermogen van opwekken en hoe zwaar de omvormer is.

De nuchtere Gelderse boer legt uit: ‘Deze panelen verdien ik in 7 jaar terug. Daarnaast heb ik een investeringsaftrek van 58 procent. In deze tijden en met deze varkensprijzen, wil ik hiervoor geen lening afsluiten. Daarnaast verdien ik niets als ik het geld op de bank laat staan. Na dit alles op een rijtje gezet te hebben, was deze investering voor mij een makkelijke keuze.’

Garantie

LTO’s Vraagbundeling Zonnepanelen zet zich nu 5 jaar actief in voor de leden. Per half jaar kijkt Vraagbundeling Zonnepanelen naar het aanbod op de markt vanwege de ontwikkeling van de panelen. Diverse leveranciers worden naast elkaar gelegd en beoordeeld op kwaliteit, vermogen en opbrengst. Tenten Solar Zonnepanelen uit Lichtenvoorde komt voor de vierde achtereenvolgende ronde als beste naar voren.

Een voordeel voor de leden van LTO is dat een onafhankelijke partij steekproefsgewijs na de aansluiting de panelen komt keuren.

John Tijmensen is tevreden: ‘Er werd meegedacht en de garantie sprak me aan. Naast dat ik 2 jaar gratis onderhoud krijg, mag tot 2041 de opbrengst niet dalen onder de 83 procent en heb ik 12 jaar garantie op de panelen. Dankzij deze voordelen heb ik de samenwerking als zeer prettig ervaren.’

Investeren in zonnepanelen kan een interessante keuze zijn. Wie vragen heeft of het rendement wil laten berekenen, kan telefonisch contact opnemen voor advies via (088) 888 67 89.

Meer informatie: www.vraagbundelingzonnepanelen.nl

Energie