Selecteer een pagina

Zonnepanelen brengen rekening omlaag

door | 30 september 2016

Nico Enthoven runt een akkerbouwbedrijf in Zeewolde. Hij verbouwt aardappelen, uien, graan en suikerbieten. Niet alleen het verbouwen van deze gewassen kost energie, het opslaan ervan ook. Om de stroomrekening te verlagen, besloot hij om zonnepanelen op het dak van zijn agrarische bedrijf te laten plaatsen. Hij is hiermee één van de vele agrariërs die via de Vraagbundeling Zonnepanelen profiteert van de voordelen van zonne-energie.

Rendement van 90 procent

De zonnepanelen installatie met 944 zonnepanelen draait inmiddels een jaar. “De panelen hebben tot nu toe een rendement van circa 93 procent opgeleverd en daarmee is de norm die van tevoren is uitgerekend ruim gehaald. Vanaf het moment dat de panelen op mijn dak liggen, heb ik al 245.000 kWh opgewekt. Ik produceer daarmee driemaal zoveel stroom dan ik zelf nodig heb. De rest lever ik terug.”

SDE+ subsidie

Nico Enthoven maakte niet alleen gebruik van de Vraagbundeling Zonnepanelen, maar kreeg ook een SDE+ subsidie toegewezen. “Zo is het een bijzonder rendabele investering geworden,” aldus Nico. Voor veel agrariërs is de SDE+ (Stimuleringsregeling Duurzame Energie Productie) een populaire regeling. De subsidie heeft een omvangrijk budget (voor 2016: 8 miljard euro) en is een compensatie voor het verschil in de kostprijs van duurzame energie en de marktprijs voor fossiele energie. De subsidie wordt verstrekt over een periode van 15 jaar.

Informatievoorziening

De akkerbouwer uit Zeewolde noemt de informatievoorziening een groot voordeel van de Vraagbundeling Zonnepanelen. Hij legt uit: “Zelf heb je weinig verstand van zonnepanelen. LTO heeft een programma van eisen voor de installateur van de zonnepanelen opgesteld en dat geeft vertrouwen en scheelt een hoop uitzoekwerk. Het offerte- en installatietraject met Tenten Solar Zonnepanelen verliep daarnaast razendsnel en goed verzorgd. Dankzij het keukentafelgesprek dat daarop volgde kon ik de beslissing om zonnepanelen aan te schaffen snel nemen, waardoor we ook gebruik konden maken van de provinciale subsidie op zonnepanelen.”