Selecteer een pagina

Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

door | 15 februari 2023

LTO Bedrijven is sinds kort aandeelhouder van Full Power Support BV. De adviseurs van Full Power Support geven advies aan ondernemers in de agrarische sector op het terrein van productie en verbruik van duurzame energie, zoals bij de aanschaf van zonnepanelen.

Hierbij een aantal tips om een zonnepanelenproject zo soepel mogelijk te laten verlopen:

Haalbaarheid
Maak een weloverwogen keuze met behulp van een rendementsanalyse (met of zonder salderen en mogelijke subsidies).

Teruglevering
Vraag vroegtijdig akkoord aan uw netbeheerder voor de beoogde teruglevering (vereist voor SDE++).

SDE of ISDE subsidie
Zet op tijd uw mogelijke subsidieaanvraag in gang. Full Power Support verzorgt dit voor LTO-leden op basis van ‘No Cure No Pay’. U betaalt alleen als u daadwerkelijk de subsidie krijgt.

Eisen verzekeraar
Verzekeraars stellen steeds strengere eisen aan zoninstallaties en de realisatie ervan. Vraag de gestelde randvoorwaarden op en gebruik deze als leidraad voor het project.

Opvragen offerte zonnepanelen
Vergelijk offertes van installateurs. Er zijn namelijk meerdere types zonnepanelen, omvormers en onderconstructies mogelijk.

Meterkast
Voor het aansluiten van de omvormer op uw meterkast is het van belang dat uw meterkast hiervoor geschikt is. In veel gevallen moet er een aparte verdeelkast komen.

Controle dak
Zonnepanelen gaan doorgaans ruim 25 jaar mee. Controleer daarom op voorhand of het dak in goede staat is.

Transformator
Bij een aansluiting groter dan 3x250A is er meestal een trafostation nodig. Vraag bij meerdere partijen offertes op en vergelijk deze goed.

Productiemeter
Indien u gebruik maakt van een SDE subsidie zullen er één of meerdere bruto productiemeters moeten worden geplaatst, om de productie door te geven aan RVO.

Energieleverancier
Uw zonnepaneleninstallatie dient ingepast te worden in uw bestaande energiecontract. Loopt uw contract af dan kunt u op zoek naar een leverancier met de beste voorwaarden.

GvO’s
Per 1.000 kWh duurzaam opgewekte elektriciteit ontvang u een Garantie van Oorsprong (GvO) certificaat. Deze kunnen los worden verhandeld op de energiemarkt.

Aanmelden
Nadat de zonnepanelen installatie is gerealiseerd, moet u deze aanmelden bij CertiQ en andere controlerende instanties.

Controle
Het is belangrijk om de facturen van alle partijen goed te controleren, zowel tijdens als na de realisatieperiode.

Full Power support kan u begeleiden en advies geven bij elk stap in het proces. De adviseurs maken een uitgebreide analyse en vragen bij diverse erkende en betrouwbare installateurs offertes voor u op en maken de verschillen inzichtelijk. Ook kunnen ze praktische dingen snel voor u regelen.

Advies bij zonnepanelen – LTO Ledenvoordeel