Selecteer een pagina

Verhoog brandveiligheid van zonnepanelen met Scope 12

door | 21 april 2021

Voldoet uw zonnepaneleninstallatie wel aan de normen? Bij inspecties komt vaak naar voor dat dit in veel gevallen niet zo is. De oorzaak is vaak ondergeschikt materiaal of incorrecte montage. De nieuwe Scope 12 certificering is er om de kwaliteit van zonnepanelen en installaties te waarborgen.

Uit een inventarisatie van het Instituut Fysieke Veiligheid bleek dat brand bij zonnepanelen regelmatig voorkomt. De afgelopen twee jaar ging het om wel 95 branden. Dit lijkt in eerste instantie weinig aangezien er 170.000 installaties (woonhuizen, bedrijfspanden, staldaken, zonneakkers) zijn, maar de zorgen nemen wel toe. Remko te Selle van Tenten Solar, de zonnepanelenleverancier van LTO Ledenvoordeel, geeft inzicht in de oorzaken. ‘Ondeskundige installaties van panelen, gebruikte materialen zoals stekkertjes die kwalitatief onder de maat zijn, meterkasten die niet zijn berekend op de gewekte hoeveelheid zonnestroom’.

Brandbaar materiaal
Deze factoren op zich leiden niet meteen tot brand, zegt Te Selle. ‘Maar rond panelen is brandbaar materiaal nooit ver weg. Denk aan bladeren of vogelnestjes. Deze smelten op een bepaalt punt een stekkertje en dan is brand zo ontstaan. Vergis je niet: onder panelen is het zo 70 graden’. De nieuwe Scope 12 certificering moet zorgen dat dit soort situaties nog minder voorkomen. De installatiebranche, samen met de brandweer en verzekeraars hebben daarom deze certificeringsregeling gelanceerd. Het nieuwe keurmerk moet zorgen voor beter installatiewerk en installaties van hogere kwaliteit. Inspectie is in handen van onafhankelijke certificerende bedrijven en gebeurt dus niet door installatiebedrijven zelf.

Scope 12 is nog niet verplicht, maar de kans is reëel dat het certificaat wordt meegenomen als voorwaarde in de verzekering, zeker bij grote installaties van meer dan vijftig panelen. Immers, brand van één paneel kan uitgroeien tot een grote brand waarbij de hele stal of schuur verloren gaat. Niet alleen een groot financieel verlies voor de ondernemer, maar ook een grote schadelast voor verzekeraars. Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat veel verzekeraars met Scope 12 ‘aan de slag gaan’.

Zonnepanelen Scope 12 met ledenkorting
Met LTO Ledenvoordeel krijgt u zonnepanelen die volgens de Scope 12 certificering worden geïnstalleerd en advies van de experts van Tenten Solar voor een scherpe prijs. Wilt u meer weten over zonnepanelen? Vraag vrijblijvend advies of een offerte.

Als LTO-lid krijgt u ook korting op een Scope 12 keuring voor bestaande zonnepaneleninstallaties bij Parkstad Insecties.