Selecteer een pagina

Subsidies 2021 voor duurzame opwekkers

door | 5 januari 2021

De overheid stelt elke jaar verschillende subsidies beschikbaar voor ondernemers die willen investeren in het opwekken van duurzame energie. In 2021 kunt u gebruik maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en de Stimulering Duurzame Energieproductie. Zo wil de overheid ervoor zorgen dat de energietransitie in Nederland haalbaar en betaalbaar blijft. Nieuw is dat de ISDE nu ook door middelgrote ondernemers gebruikt kan worden voor zonnepanelen en kleinschalige windturbines.

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van kleinschalige installaties voor de productie van duurzame energie, zoals zonnepanelen en kleinschalige windturbines. De ISDE is een investeringssubsidie met een eenmalige uitkering. Per installatiesoort is door de RVO een lijst opgesteld, waarin u de hoogte van het subsidiebedrag per apparaat kunt terugvinden. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van het merk, type en vermogen van de installatie. Om in aanmerking te komen voor de subsidie dient u onder andere een KVK-nummer te hebben en moet u eigenaar zijn van de investering. De subsidie voor zonnepanelen geldt alleen voor kleinzakelijke aansluitingen (3 x 80 Ampère). Daarnaast gelden er nogal wat regels rondom het moment van de aanschaf en in gebruik name van het apparaat. De subsidie voor zonnepanelen kunt u aanvragen vanaf 4 januari 2021 tot en met 31 december 2023. Voor 2021 is 40 miljoen euro beschikbaar voor zonnepanelen en kleinschalige windturbines.

Gaat u hernieuwbare energie produceren of CO2-reducerende technieken toepassen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de subsidie Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE). Deze subsidie is onder andere bedoeld voor agrarische bedrijven die hernieuwbare elektriciteit, warmte of gas opwekken door middel van zonne- of windenergie of hergebruik. De subsidieregeling is vorig jaar uitgebreid met CO2-reductie (SDE++). Op dit moment is het nog niet bekend wanneer de SDE subsidie voor 2021 aangevraagd kan worden. Het Planbureau voor de Leefomgeving onderzoekt nog wat de verbredingsopties voor komend jaar zijn. Hieronder valt onder andere te denken aan circulaire en biobased technieken, geavanceerde biobrandstoffen en CO₂-levering aan de glastuinbouw. Waarschijnlijk komt er dit jaar één inschrijfronde die in het najaar zal plaatsvinden. Zodra er meer bekend is, hoort u dat van ons via deze nieuwsbrief.

Subsidie aanvragen lijkt een ingewikkeld traject… maar dat hoeft niet!
Het aanvragen en regelen van subsidie kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Wij kunnen ons voorstellen dat u zo’n traject maar een lastig karwei vindt. Daarom hebben we energie-expert Nick Waltmans van Full Power Support gevraagd of hij dat voor LTO leden op basis van no-cure-no-pay wil regelen. U betaalt dus alleen voor zijn werk als u de subsidie ook daadwerkelijk krijgt. Heeft u interesse? Vul dan onderstaand formulier in.

Ik wil advies over subsidie aanvragen

 

Zonnepanelen aanschaffen?
Veel agrarische ondernemers zoals middelgrote melkveehouders kunnen nu van ISDE profiteren als zij zonnepanelen willen leggen. Bijvoorbeeld een ondernemer die voor 75.000 killowattpiek wil leggen krijgt hier € 8.750 subsidie op een installatie die ruwweg een halve ton kost. Een groot voordeel van deze regeling is dat boeren geen kostbare meterverzwaring hoeven aan te vragen. Een meterverzwaring kan al snel €20.000 kosten. LTO-ledenvoordeelpartner Tenten Solar beschikt bovendien over de kennis en knowhow om het hoge vermogen van dergelijke grote installaties optimaal te benutten door optimizer-technologie. Meer over zonnepanelen.