Reiniging essentieel binnen biologische tuinbouw

door | 15 maart 2019

Een Kärcher schrobmachine is ideaal in omgevingen waar reiniging van vloeren en oppervlaktes essentieel is, zoals in de tuinbouw. Met de machine kan je makkelijk, veilig en snel werken en bespaart je tevens tijd op reinigingsduur.

In Velden (Limburg) teelt BioVerbeek tomaten, komkommers en paprika’s op een moderne biologische wijze. Dit gebeurd onder circa 10 hectare glas. Daarnaast worden de producten ook zelf verwerkt en verpakt. De producten worden geleverd aan verschillende supermarktketens en natuurwinkels in binnen en buitenland.

BioVerbeek heeft gekozen voor een biologisch teeltsysteem. De motivatie hierachter is de overtuiging van de biologische teelt; ‘Biologisch’ is in essentie slim omgaan met alles wat leeft. Men ziet kansen in deze specifieke aanpak. De biologische teeltwijze betekent roulatie van de gewassen over de drie kassen.

Reiniging en hygiëne steeds belangrijker

bio_verbeekOmdat de biologische aanpak anders is dan de gangbare teeltwijze, betekent dit ook een uitdaging voor het hygiëne- en reinigingsaspect binnen BioVerbeek. De biologische teeltwijze zorgt namelijk voor meer vervuiling (stof). Reiniging en hygiëne worden steeds belangrijker binnen de tuinbouw. Denk aan de teeltwijze, maar ook de verpakking, kortom schoon werken. Er mag bijvoorbeeld geen stof op de producten zitten als ze worden verpakt. Tevens zorgt reiniging voor een bevordering tot verlaging van ziektedruk.

Kärcher is een vertrouwd merk bij BioVerbeek, al sinds 2003 werkt men met Kärcher. BioVerbeek gebruikt Kärcher warmwater hogedrukreinigers om bijvoorbeeld de kassen te reinigen. Daarnaast worden ook Kärcher schrobmachines gebruikt om de gangpaden in de kassen en vloeren van de verwerkingsruimtes schoon te houden. Het schrobben doet men elke week.

Vervanging reinigingsapparatuur

bio_verbeek (1)Dit voorjaar zocht men een vernieuwing voor de 3 Kärcher B60 schrobmachines. Deze waren deels verouderd en hadden onderhoud nodig. Kärcher Center Venlo werd benaderd voor het juiste advies. Na inventarisatie en bezichtiging op locatie, kwam Marcus Busch (Accountmanager Kärcher Center Venlo) met een reinigingsadvies wat passend was binnen de biologische teeltwijze van BioVerbeek. Na inventarisatie bleek dat 2 van de 3 B60 machines hersteld konden worden. Daarnaast koos men voor een nieuwe B150 schrobmachine. Deze machine is uitgevoerd met optionele zijbezems om onder bijv. aanvoerbuizen in de looppaden van de kas te kunnen vegen. Met een werkbreedte van 90 centimeter kan men de lange gangpaden en verwerkingsruimtes goed bij houden. Daarnaast is de machine uitgevoerd met een schakelsysteem om de reinigingsmiddeltoevoer snel aan/ uit te kunnen zetten. Dit is een must binnen de biologische teelt, omdat reinigingsmiddel niet is toegestaan binnen de sector. Bij BioVerbeek gebruiken verschillende mensen de Kärcher apparatuur. Het Kärcher intelligent Key systeem komt hier dan ook goed tot zijn recht, want dit systeem zorgt ervoor dat de bestuurderssleutel beperkt de instellingen van de machine kan aanpassen. Alleen de supervisor kan met zijn/haar sleutel de machine instellen.

Voordelige aanschaf via LTO Ledenvoordeel Cashbackactie

bio_verbeek (2)Gezien de gebruiksfrequentie, oppervlakte en noodzaak tot reiniging komt de B150 schrobmachine bij BioVerbeek goed tot zijn recht. Daarnaast kon men de machine nog eens voordelig aanschaffen middels de Kärcher LTO Cashback Actie. Tijdswinst van reinigen en de prijs van de machine wogen niet het zwaarst, de oplossing was het belangrijkst. ‘Kärcher Center Venlo weet op gebied van reiniging waar ze het over hebben. Geen verkooppraat, maar gedegen advies’, aldus Harry Vousten van BioVerbeek.

tot -€ 250

Tot € 250,- retour bij aanschaf Kärcher Professional Reinigingsapparatuur.

Lees verder
Bedrijfsvoering