Reinigen met warm water meest effectief

door | 22 juni 2020

Onder hoge druk reinigen is efficiënt. Met warm water nog meer. Warmwater-hogedrukreinigers van Kärcher kunnen de watertemperatuur van circa 12°C tot 155°C verhogen. Dit maakt een afname van de werkdruk, de benodigde tijd en de hoeveelheid reinigingsmiddel mogelijk.

Hogedrukreinigers realiseren in vergelijking met drukloze reinigingsprocedures al grote voordelen: ze reinigen beter, efficiënter en milieuvriendelijker. Warmwater-hogedrukreinigers (HDS) vergroten deze voordelen bij het reinigen van hardnekkig vuil nog eens drastisch. Ze vormen bij olie, vet en eiwitten in de meeste gevallen de ideale oplossing.

Minder kiemvorming zonder middelen
Het hete water maakt zelfs harde olie en vet weer van het materieel vloeibaar, daardoor emulgeren ze veel beter en kunnen in een handomdraai worden verwijderd. In de stallen kunnen eiwitten en vetten dankzij heet water heel effectief worden verwijderd. Hierdoor hoeft er veel minder of helemaal geen reinigingsmiddel te worden gebruikt en bespaar je kosten. Door de hoeveelheid water te verminderen kan bovendien een damptemperatuur van max. 155 °C worden bereikt. De combinatie van mineraalvrije damp en druk kan zelfs de meest hardnekkige verontreinigingen verwijderen zonder chemische additieven. Reiniging met warmwater laat een significante vermindering van kiemvorming zien. Voor veel hygiënevereisten is deze zonder desinfectiemiddel bereikte kiemafname meer dan voldoende.

Snel klaar
Oppervlakken die met warmwater worden gereinigd, drogen door de warmte sneller en kunnen daardoor sneller weer worden gebruikt. Bovendien zorgt warm water voor een snellere vuiloplossing en daarmee tot een aanzienlijke tijdsbesparing van wel 35 procent. Hierdoor kunnen reinigingstaken voordelig en efficiënt worden uitgevoerd en bespaart u tijd.

Geld terug bij LTO Ledenvoordeel
Melkveehouder Dijkstra reinigde de kalverhokjes en hun 2×12 melkstal altijd met een ‘gewone’ hogedrukreiniger. ‘Alle eenlingboxen reinigen we altijd nadat een kalf er is gehuisvest. Om ze goed schoon te krijgen gebruikten we schuim en chemische middelen. Dat hielp wel, maar het was omslachtig en het resultaat viel toch niet honderd procent mee. En ook in de melkstal hadden we last dat we de melkklauwen en putrand net niet goed genoeg schoon kregen. Een biofilm bleef vaak achter, terwijl we wel vaak en veelvuldig reinigden.’ Tot hij bij toeval een andere machine te gebruiken kreeg: een HDS 10/20-4M. ‘We waren gelijk positief gestemd over het resultaat en willen niet meer anders’, vertelt Dijkstra. ‘De aanschafprijs van een warmwaterreiniger is beduidend hoger, maar het werkt veel sneller én vooral beter. Bovendien kregen we via de cash back actie van Kärcher en LTO Ledenvoordeel € 175,-terug op de aanschaf.’

Bedrijfsvoering