Selecteer een pagina

Regel uw voertuigregistratie vóór 1 juli

door | 11 mei 2022

Alle (land)bouwvoertuigen met een registratieplicht moeten bij de RDW geregistreerd zijn om nog de openbare weg op te mogen. Langzamerhand krijgen steeds meer trekkers een kenteken.
In het vierde kwartaal van 2021 hebben veel mensen op het laatste moment hun trekker of voertuig geregistreerd. Met een ongeregistreerd landbouwvoertuig mag namelijk officieel dit jaar vanaf 1 januari niet harder worden gereden dan 25 kilometer per uur. Harder rijden tot 40 kilometer per uur is alleen toegestaan als het voertuig is voorzien van een kentekenplaat.

Coulance tot 1 juli 2022
Door het grote aantal aanvragen kort voor de deadline was het voor de RDW niet mogelijk om alle aanvragen op tijd af te ronden. Om te voorkomen dat ondernemers hierdoor hun ongeregistreerde voertuig moeten laten staan is er gelobbyd voor een coulancebeleid. Overeengekomen is dat tot 1 juli 2022 geen boetes worden uitgedeeld bij ongeregistreerde landbouwvoertuigen op de openbare weg. Regel dus voor die tijd uw registratie bij de RDW en een kentekenplaat indien nodig.

VIN zorg voor oponthoud
Wat vooral voor oponthoud lijkt te zorgen is de verplichte foto van het typeplaatje met daarop het duidelijk leesbare Voertuig Identificatie Nummer (VIN). Het blijkt voor sommige aanvragers lastig om de goede gegevens te vinden en aan te leveren zoals bijvoorbeeld het chassisnummer, de handelsbenaming en het type, erkent de RDW. ‘Het gaat om zo’n diverse groep voertuigen van diverse bouwjaren dat niet altijd eenduidig is waar de gegevens staan.’ Vooral het chassisnummer, ofwel het Voertuig Identificatie Nummer (VIN), is belangrijk.

Onduidelijkheid
Ook merkt de RDW uit contact met de eigen klantenservice dat er nog veel misverstanden over de registratieplicht zijn. Zo is registratie nodig als het (land)bouwvoertuig harder dan 6 km/u rijdt, niet pas vanaf 25 km/u. Alleen getrokken voertuigen met een maximale constructiesnelheid van minder dan 25 km/u hoeven niet te worden geregistreerd. Ook moet een voertuig geregistreerd worden als het voertuig op de openbare weg komt, ook als dat een landweg is. Of bijvoorbeeld bij een korte oversteek van het ene naar het andere veld of een openbaar deel van het eigen terrein. Een kentekenplaat is na registratie alleen nodig voor gebruikte (land)bouwvoertuigen die 25 km/u of harder rijden.

Wegwijzer
Op de website van LTO Ledenvoordeel vindt u een handige wegwijzer, waarmee u makkelijk kunt zien of uw voertuig een registratie- en/of een kentekenplicht heeft. LTO-leden krijgen 35% korting op kentekenplaten bij de Alliance Automotive Group Benelux. De bestelde platen zijn op te halen bij alle vestigingen van PartsPoint, verspreid door heel Nederland.