Selecteer een pagina

Wat betekent Prinsjesdag 2018 voor uw energierekening en zorgverzekering?

door | 19 september 2018

Behalve dat de koning gisteren zijn waardering uit sprak voor boeren en tuinders zijn er natuurlijk ook veel kabinetsplannen bekend gemaakt. In dit artikel zetten we een aantal zaken onder elkaar op het gebied van energie en zorgverzekeringen.

Energie

Aardgas

Aardgas wordt fiscaal gezien flink duurder. Het tarief in de 1e schijf voor energiebelasting voor aardgas gaat met € 0,03 per m3 omhoog. Het kabinet vindt dat we van het aardgas af moeten. Door de prijs per kuub te verhogen wordt de noodzaak vergroot meer te gaan isoleren en andere energiebronnen te gebruiken. Denk hierbij aan warmtewisselaars en zonnecollectoren.

Elektriciteit

Elektriciteit daarentegen gaat met € 0,0072 per kWh omlaag (1e schijf). Daarentegen wordt de Heffingskorting voor elektriciteit verminderd met een bedrag per jaar per elektriciteitsaansluiting. Het kabinet wil deze belastingvermindering verlagen met € 51, van € 308,54 naar € 257,54. De Opslag Duurzame Energie (ODE) stijgt. Dit is een belasting vanuit de overheid om de investeringen in duurzame energie te stimuleren.

Zonnepanelen: Salderen (kleinzakelijke opwekkers) en EIA

Deze salderingsregeling wordt met een jaar verlengd. In 2020 zou deze regeling eigenlijk eindigen en worden vervangen door de terugleversubsidie. Deze nieuwe regeling treedt waarschijnlijk pas na 2021 in werking. Over deze regeling wordt momenteel nog flink gelobbyd. Over de financiële impact is er daarom nog eigenlijk nog niks over te zeggen.

Het aftrekpercentage voor de energie-investeringsaftrek (EIA) gaat omlaag naar 45%, zo blijkt uit het wetsvoorstel Fiscale vergroeningsmaatregelen 2019. Om deze reden kan het gunstig zijn om dit jaar nog te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen in plaats van te wachten.

- 4%

Zo’n 4% korting én de beste prijs/kwaliteitverhouding van alle aanbieders.

Lees verder


Zorgverzekeringen

 • De overheid schat in dat de zorgverzekering ongeveer een tientje per maand per persoon duurder gaat worden. Dit heeft te maken stijgende zorgkosten onder andere door stijgende lonen in deze sector en vergrijzing.
 • Het eigen risico blijft op 385 euro.
 • De zorgtoeslag zal grotendeels meestijgen met de premie.
 • Wijzigingen in het basispakket:
  • Zware paracetamol en voedingssupplementen niet meer vergoed;
  • Oefentherapie bij COPD direct vergoed
  • Eigen bijdrage medicijnen maximaal 250 euro
   • Mensen die regelmatig medicatie slikken, hoeven per 1 januari 2019 niet meer dan 250 euro aan eigen bijdrage te betalen. Dit kan voorkomen als de verzekering de kosten niet volledig vergoed. Het eigen risico van 385 euro is wel van toepassing voor medicijnen;
  • Ruimere regeling zittend ziekenvervoer
  • Hulp bij ernstig overgewicht vergoed
 • Btw-verhoging
  • Geneesmiddelen, voedingssupplementen en hoortoestellen en kunstgebitten kunnen duurder worden doordat het lage btw tarief stijgt van 6 naar 9 procent.

Zorgverzekeringen worden dus weer duurder. Zorg er daarom voor dat u een voordelige collectieve zorgverzekering heeft met een goede aanvullende dekking. Binnenkort informeren wij u over de mogelijkheden over LTO collectie

 

 

 

Energie