Selecteer een pagina

Op 450 LTO-daken panelen van Tenten Solar

door | 22 februari 2019

Rob Marijnusse: ‘Verzekeraars stellen steeds meer eisen aan zonnepanelen’. Het bedrijf Tenten Solar plaatste in samenwerking met LTO Ledenvoordeel in heel Nederland zonnepanelen op zo’n 450 boerenschuren. Hoofd Verkoop Rob Marijnusse vertelt welke vragen hij in de praktijk tegenkomt.

Rob Marijnusse komt wekelijks bij boeren op het erf. Hij krijgt dan onder meer regelmatig vragen over de salderingsregeling. Die regeling geldt voor kleinverbruikers, met een elektriciteitsaansluiting van maximaal 3×80 ampère. Kleinverbruikers krijgen voor de elektriciteit die ze leveren dezelfde prijs als voor elektriciteit die ze inkopen. Maar dat is niet onbeperkt. Bij een aansluiting van 3×80 ampère kan tot maximaal 60.000 kilowattuur worden gesaldeerd. In een aantal situaties is meer mogelijk. Marijnusse komt in de praktijk regelmatig kleinverbruikers tegen met een verbruik dat hoger is dan 60.000 kilowattuur.

Als er jaarrond een direct en constant hoog eigen gebruik is, is meer saldering mogelijk. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een melkrobot of bij een klimaatregeling in een varkensstal. Vaak is dan saldering mogelijk tot 70.000 kilowattuur. Bij twee of meer melkrobots is saldering soms zelfs tot 80.000 kilowattuur mogelijk. De directe afname moet wel jaarrond constant zijn. Zo is bij koelcellen voor producten de directe afname vaak te wisselend over het jaar gezien.

Boeren die zonnepanelen leggen, willen ook weten of de netaansluiting 3×80 ampère kan blijven of dat een stap naar grootverbruiker verstandiger is, met een netaansluiting van minimaal 3×125 ampère. Bij die capaciteit is SDE-subsidie mogelijk. De meeste ondernemers die zo’n stap zetten, kiezen voor 3×250 ampère, is de ervaring van Marijnusse. Dat kost bijna evenveel als 3×125 of 3×160 ampère. De volgende stap, naar 3×400 ampère, is ingrijpender. Zo is dan een trafo op het eigen terrein verplicht.

Bij de keus om SDE-subsidie aan te vragen, is het verstandig om de daken maximaler vol te leggen met zonnepanelen, adviseert Marijnusse. Want bij gebruik van SDE-subsidie is de terugverdientijd langer dan bij saldering. Bij SDE-subsidie is deze tien tot twaalf jaar, bij saldering slechts zo’n zeven jaar. Marijnusse benadrukt dat het goed is om vooraf goed te rekenen en bij vragen over bijvoorbeeld SDE-subsidie contact op te nemen met Nick Waltmans van LTO Ledenvoordeel.

Eisen verzekering

Het hoofd Verkoop constateert ook dat verzekeraars steeds meer eisen stellen en tips geven. ‘Het is belangrijk om vooraf goed te overleggen met je verzekeraar’, adviseert Marijnusse. Als er zonnepanelen op een dak komen, moet er bijvoorbeeld voor de opstalverzekering altijd eerst een constructieberekening plaatsvinden.’ Een andere eis van verzekeraars is dat de omvormers alleen in een brandvrije omgeving geplaatst mogen worden. Voor een goede voorbereiding staat daarom in elke offerte van Tenten Solar het advies om vooraf contact op te nemen met de eigen verzekeraar.

Stel uw vraag aan de specialist

Tenten Solar is ‘hofleverancier’ van zonnepanelen. Maar voor vragen over zonnepanelen kunt u terecht bij Johan Schuitemaker van LTO Ledenvoordeel. Nick Waltmans weet alles over SDE-subsidies. U kunt contact opnemen via (088) 888 67 77.

- 4%

Bij Tenten Solar krijgt u als LTO-lid 4% korting én de beste prijs/kwaliteitverhouding van alle aanbieders.

Lees verder