Online uw bedrijf scannen op beveiliging

door | 3 mei 2017

Criminaliteit op het platteland is een probleem. In het verleden waren mensen met minder goede bedoelingen vooral in de steden actief. Maar die tijd is voorbij, blijkt uit misdaadstatistieken. De laatste jaren slaan criminelen steeds vaker toe in het buitengebied.
Goed vertrouwen lijkt een rol te spelen. ‘Passende beveiliging is er op een agrarisch bedrijf lang niet altijd. Ongenode gasten kunnen onaangekondigd en ongezien het erf oplopen en zelfs stallen, schuren of woonhuizen betreden. Uit onderzoek onder leden van LTO blijkt dat 73 procent wel eens te maken heeft gehad met onbevoegden op hun erf. Het ledenonderzoek maakte duidelijk dat boeren en tuinders behoefte hebben aan mogelijkheden om de risico’s op hun bedrijf in kaart te brengen in combinatie met adviezen om de beveiliging te verbeteren. Dit heeft ertoe geleid dat LTO Ledenvoordeel in nauwe samenwerking met het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid), het ministerie van Veiligheid en Justitie en AgriWijzer een beveiligingsscan heeft ontwikkeld. Dit is een online scan die een ondernemer achter zijn computer uitvoert.

‘Beveiliging in de vorm van goed hang- en sluitwerk en andere beveiligingssystemen is zeker geen overbodige luxe’


Rondgang over bedrijf ‘Met de gratis online beveiligingsscan (op www.agriwijzer.nl/beveiliging) maakt een ondernemer als het ware een virtuele rondgang over zijn/haar bedrijf. Animatiefilmpjes, plaatjes en foto’s vergemakkelijken het uitvoeren van de scan’, vertelt Johan Schuitemaker van LTO Ledenvoordeel. ‘De scan onderscheidt verschillende aandachtspunten op en om het bedrijf. Als je zo’n aandachtspunt aanklikt, volgen enkele vragen.’ Schuitemaker geeft een voorbeeld, ‘Zo’n aandachtspunt of hotspot die je aan kunt klikken is bijvoorbeeld het aanzicht van het bedrijf. Een vraag is dan of er vanaf de openbare weg goed zicht is op het bedrijf. Is dat niet het geval, dan volgt het advies om daar iets aan te doen. Hoe mooi bomen en forse struiken ook zijn, rond een bedrijfsgebouw zijn ze niet handig. Zorg dat je bedrijf vanaf de openbare weg goed zichtbaar is. Inbrekers zijn dat dan ook.’ De online beveiligingsscan verstrekt op grond van ingevulde gegevens over de eigen situatie een aantal onafhankelijke adviezen waarmee ondernemers zicht kunnen krijgen op mogelijke oplossingen om de beveiliging op het bedrijf te vergroten.
Mogelijkheden De beste aanpak voor een goed beveiligd boerenbedrijf verschilt per situatie. Bij rijdend materieel kan bijvoorbeeld een ‘track en trace systeem’ interessant zijn. Met één druk op de knop kun je dan peilen waar je voertuig zich bevindt. Een brandstofalarmsysteem is bruikbaar om een dieselolietank te beschermen. Schuitemaker merkt dat agrarische ondernemers vaak kiezen voor camerabewakingssystemen. ‘Ten eerste hebben camera’s een afschrikkend effect. Mensen met verkeerde bedoelingen zullen een keer vaker nadenken over hun snode plannen. Verder bereik je met camerabewaking dat je een goed zicht hebt of alle onderdelen van je bedrijf.’

Met regelmaat ontvangt LTO Ledenvoordeel van leden het bewijs dat aangeschafte beveiligingsapparatuur effectief is. ‘Bijvoorbeeld camerabeelden die zijn gebruikt om criminelen op te pakken.’

Meer informatie over de beveiligingswijzer staat op: www.agriwijzer.nl/beveiliging


Gratis

Laat u online adviseren over beveiliging op uw bedrijf

Lees verder