Selecteer een pagina

Ongekende stijging inkoopkosten

door | 18 juni 2021

In korte tijd is vrijwel alles wat boeren en tuinders moeten inkopen voor hun bedrijfsvoering fors in prijs gestegen. Leveranciers spreken van unieke marktomstandigheden. De vraag is of de eveneens gestegen marktprijzen voor agrarische producten deze extra kosten kunnen opvangen.

Of het nu gaat om wikkelfolie voor grasbalen, diesel voor de trekker, kunstmest of vervangende onderdelen en banden voor landbouwmachines, alles is fors duurder geworden. De prijsstijgingen van soms 20 procent zijn te wijten aan het aantrekken van de economie, dankzij het langzaam opheffen van de coronamaatregelen in veel landen. Hierdoor is de olieprijs flink gestegen en dat stuwt ook de prijzen op van alle oliegeralateerde en energie-intensieve grondstoffen zoals kunststoffen en staal.

Prijsverhogingen worden ook veroorzaakt doordat door de coronapandemie de wereldwijde logistiek is verstoord. Ook hebben fabrikanten moeite de eerder afgeschaalde productie weer op te schalen. Doordat de productie van beschermingsmiddelen tegen Covid-19 afgelopen jaar prioriteit kreeg gingen daar de grondstoffen naartoe waar andere fabrikanten momenteel om zitten te springen.

Ook bijvoorbeeld zonnepanelen zijn een stuk duurder geworden omdat de prijzen van de inkoop van grondstoffen en onderdelen is gestegen. En veel leveranciers kampen zelf ook met leveringsproblemen, doordat de aantrekkende economie ook de kosten van zeetransport flink opjaagt. De vraag naar containers is enorm en ook in het bulk- en stukgoedtransport is er een tekort aan capaciteit.

LTO Ledenvoordeel houdt de prijzen goed in de gaten en garandeert u transparante offertes. Heeft u vragen over uw offertes neem dan contact op met onze adviseurs.

Nieuws