Selecteer een pagina

Onderhoudt u uw zonnepanelen voldoende?

door | 5 april 2023

Tegenwoordig zien we ze overal, de zonnepanelen. Wie zonnepanelen op het dak heeft, komt er vroeg of laat achter dat het onderhouden van zonnepanelen erg belangrijk is. Panelen worden vuil en de elektriciteitsopbrengst gaat achteruit. Met deze tips kunt u meer opbrengst uit uw zonnepanelen halen!

Zelf onderhouden

Vervuilde zonnepanelen zijn vervelend dus het eerste waar we aan denken is het zo snel mogelijk reinigen van de zonnepanelen met bijvoorbeeld zeep of een hoge drukspuit. Want schoon is toch schoon? We raden dit af. Het dak op klimmen kan tot gevaarlijke situaties leiden. Zonnepanelen reinigen met leidingwater en een borstel kan schade verrichten en kalkstrepen achterlaten. Dit zorgt ervoor dat uw zonnepanelen niet optimaal energie op kunnen wekken en daardoor veroorzaakt het op langere termijn opbrengstverlies.

Jaarlijks reinigen?

Onderzoek van het ECN (Energie-onderzoek Centrum Nederland) wijst uit dat vervuiling zorgt voor een gemiddeld opbrengstverlies per jaar van 3 à 4% en langs de snelweg tot zelfs 10%. Bij beperkte vervuiling is het aan te raden om de panelen één keer in de twee jaar te reinigen. Bij grotere systemen (vanaf 100 panelen) met een gemiddelde vervuiling is zelfs een jaarlijkse schoonmaak aan te bevelen. U kunt uw zonnepanelen het best vóór de zomer  reinigen, aangezien de panelen tussen april en oktober de meeste energie opwekken.

Laten doen

Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen te onderhouden. Solar Ebel Clean maakt gebruik van een schoonmaakrobot. De robot wordt vanuit een hoogwerker op het dak geplaatst en vanuit de hoogwerker of vanaf de grond radiografisch bestuurd. De schoonmaakrobot trekt horizontale banen over de zonnepanelen. Het reinigen van zonnepanelen word gedaan door middel van osmosewater.
Dit is gefilterd water en volledig ontdaan van zouten, kalk en mineralen. Hierdoor kunt u optimaal genieten van de kalkvrije zonnestroominstallatie.
Een voordeel van het door een robot laten reinigen is dat de panelen allemaal even schoon worden. Handmatig reinigen kost veel tijd, en de panelen worden dan niet optimaal schoon. Daarnaast is het voor zowel de eigenaar als reiniger veiliger.

Voordeel

Namens de leden heeft LTO Ledenvoordeel prijsafspraken gemaakt met Ebel Solar Clean. Zij beschikken als eerste in de Benelux over de Gekko Solar reinigingsrobot. Ook maken ze gebruik van roterende telescoopborstels. Met deze twee systemen kunnen zij zowel kleine als grote zonnestroominstallaties op de juiste en beste manier behandelen. LTO-leden profiteren van scherpe prijzen en betalen geen voorrijkosten. Meer weten over deze dienst? Neem gerust contact op met een van onze medewerkers of kijk op onze website.