Neem uw drinkwaterinstallatie veilig opnieuw in gebruik met deze 4 tips

door | 13 februari 2019

Biedt uw bedrijf een overnachtingsplaats aan waar gasten kunnen logeren, zoals een boerderijcamping of bed and breakfast? En is dat gastenverblijf niet het hele jaar door geopend? Dat heeft gevolgen voor het beheer van uw drinkwaterinstallatie. Misschien sluit u uw boerderijcamping bijvoorbeeld in de winter en heeft u de drinkwaterinstallatie vlak vóór de sluiting leeg laten lopen.
Een goed idee: u voorkomt met lege leidingen niet alleen schade door bevriezing, maar mogelijk ook de ophoping van schadelijke bacteriën. Binnenkort start het recreatieseizoen en is het weer tijd om uw gastenverblijf te openen. Daarbij hoort dan ook het opnieuw in gebruik nemen van de waterleidingen. Hoe borgt u de veiligheid van uw drinkwaterinstallatie voor uw gasten?

4 tips voor een veilige start van het seizoen

  1. Spoel de leidingen vóór het eerste gebruik goed door. Doordat de leidingen droog hebben gestaan, kan er sediment of zogenoemde biofilm (een slijmlaag waarin schadelijke bacteriën kunnen groeien) losgelaten hebben. Dit kunt u het beste direct wegspoelen.
  2. Controleer uw leidingen op lekkage. Eventuele gebreken kunt u zo opsporen en verhelpen, voordat het seizoen start.
  3. Laat monsters nemen van uw drinkwater en laat deze controleren op de aanwezigheid van legionellabacteriën. Bij een eventuele normoverschrijding kunnen we tijdig een plan maken en de juiste acties uitzetten, zodat uw gasten geen gevaar lopen op een legionellabesmetting. Indien uw bedrijf meer dan 7 maanden per jaar is geopend, bent u verplicht de monstername in de tweede helft van het seizoen te herhalen.
  4. Zijn er aanpassingen gedaan aan de drinkwaterinstallatie? Bijvoorbeeld tijdens een renovatie of verbouwing? Laat de aanpassingen dan verwerken in uw risicoanalyse en legionellabeheersplan, zodat u vanaf de start weer up-to-date bent en de juiste beheersmaatregelen toepast.

We wensen u een fijn recreatieseizoen!

- €50 p/j

10% korting op een risicoanalyse en –beheersplan m.b.t. legionella door Bureau de Wit

Lees verder