‘Mobiele waterzuivering is dé oplossing’

door | 11 april 2018

Door Harry Stijger©

De troscherrytomatenteler Robert van Koppen in Kwintsheul zet bij de jaarlijkse teeltwisseling mobiele waterzuivering van Waterson in om het water uit het teeltsysteem te zuiveren. “We willen weer schoon aan een nieuwe teelt beginnen en dan moeten we het oude teeltwater met chloorhoudende reinigingsmiddelen kwijt”, zegt Van Koppen. “Vanaf 1 januari kan dat water niet zomaar op het riool worden geloosd, maar moet het eerst worden gezuiverd. Via het inkoopcollectief mobiele waterzuivering van LTO Ledenvoordeel hebben we met Waterson de abonnementsvorm Membership afgesloten.”

Volledige ontzorging

Het Waterson Membership ontzorgt de teler volledig. Tijdens de teeltwisseling komt er van de 4,5 hectare steenwolteelt ongeveer 100 kubieke meter restwater vrij, dat in een lege silo wordt verzameld. Op de afgesproken datum en tijd komt Waterson met de mobiele waterzuiveringsinstallatie en sluit deze aan op de vuilwater silo. Dat water wordt gezuiverd en vervolgens in een mobiele buffer met telemetriesturing gepompt. Deze buffer met het ‘schone’ water is dan tijdelijk aangesloten op het telemetrienetwerk van de Gemeente Westland. De lozing via telemetrie, die in dit gebied verplicht is, zorgt voor een optimale benutting van de afvoercapaciteit van de riolering.

Mobiele buffer met telemetriesturing

Voor de teelt gebruikt de tomatenteler regenwater vanuit een bassin van 4.000 m3, aangevuld met osmosewater. Het drainwater wordt ontsmet met een Vialux hogedruk UV-installatie. “Omdat we het hele jaar gesloten telen, was de aanschaf van een zuiveringsinstallatie en rioolbuffer met telemetriesturing voor ons geen optie”, meldt Van Koppen. “Het duurde ook lang voordat er duidelijkheid kwam over de goedkeuring van zuiveringsinstallaties. Door natriumarm kalisalpeter te gebruiken kunnen we de natriumophoping in het drainwater beperken, waardoor ook onze hoeveelheid restwater kleiner wordt. Investeren in een eigen waterzuivering, die vervolgens 360 dagen per jaar stil staat, en ook nog in de verplichte telemetriebuffer zijn dan dure oplossingen. Daarom hebben we gekozen voor mobiele waterzuivering.”

Garantie dienstverlening

Met het Membership heeft de teler, ook bij een calamiteit tijdens het teeltseizoen, van Waterson de garantie voor tijdige waterbehandeling, een opslagbuffer, geen transportkosten en een scherpe prijs per kubieke meter. Waterson werkt zonder opstartkosten en de teler hoeft niet in aansluitingen en dergelijke te investeren. De zuivering met een BZG-goedgekeurde installatie voldoet aan de wettelijke eisen. En Waterson registreert alle relevante zaken, die bij een controle door een handhaver van belang zijn. Waterson plaatst deze benodigde documenten in een beveiligde en persoonlijke omgeving op MyWaterson.nl. Dit alles samen maakt Waterson als dienstverlener ook BZG-gecertificeerd en heeft een zelfstandige vermelding op de BZG-lijst.

Simpel en betaalbaar

De tomatenteler: “Nadat in dit gebied het collectief voor waterzuivering niet van de grond kwam, zijn we gaan kijken naar andere mogelijkheden. Mobiele waterzuivering is dan de meest simpele en betaalbare oplossing. Waterson was hiermee de eerste aanbieder. Zij bieden maatwerk en registreren de zaken goed, zodat we ons daar geen zorgen over hoeven te maken. Bovendien geeft het ons de tijd om naar nieuwe technische oplossingen te kijken. We kunnen bijvoorbeeld onze ontsmettingsinstallatie uitbreiden om op termijn de waterzuivering zelf te gaan doen.”

Samenwerking LTO en Waterson

Waterson is bij LTO na een selectieprocedure op betrouwbaarheid, prijs, professionaliteit en servicegerichtheid als beste mobiele waterzuiveraar uit de bus gekomen. Hierdoor krijgen LTO-leden korting op de tarieven voor mobiele waterzuivering. “Als LTO erachter staat, weten we dat we bij de juiste partij zitten”, besluit Van Koppen.


ntb

Collectief voordeel op mobiele waterzuivering.

Lees verder