[lto_icon_link icon=”chevron-right” href=”/energievanboeren” categorie=”bericht” actie=”product” label=”iconlink_inleiding” color=”green”]Meer informatie over LTO’s energiecollectief[/lto_icon_link]
Hoe zit het precies?
Ja, daar vliegen de termen u weer om de oren. Om te beginnen met regiotoeslag, wat is het eigenlijk en is € 0,15 per M3 veel? Ik begin voor u bij het begin. De leveringskosten voor gas zijn gedeeltelijk afhankelijk van de regio waar het gas wordt geleverd (dus waar u woont), de zogenaamde gasregio. Per gasregio wordt een toeslag berekend op de prijs per m3: de regiotoeslag gas.
Aardgas wordt gewonnen in Groningen en de overheid heeft bepaald dat de eindverbruiker meebetaalt aan de onderhoudskosten van het hogedruk gasleidingennetwerk. Deze is namelijk aan slijtage onderhevig. Voor de duidelijkheid, dit zijn dus geen netwerkkosten op stroom en/of gas van uw regionale netbeheerder.
Normaal zou zijn: Hoe groter de afstand tussen uw gasregio en Groningen, hoe hoger de toeslag. In de praktijk is dit echter niet altijd het geval. Energieleveranciers mogen de regiotoeslag namelijk zelf bepalen met een minimum bedrag per gasregio. Ik zie het geregeld dat leden een scherp tarief hebben voor gas maar dat de regiotoeslag € 0,15 per M3 bedraagt. U bent dan nog steeds erg duur uit.
Wilt u weten hoe de kosten bij u zijn opgebouwd? Kijk dan eens op uw jaarnota of er apart regiotoeslag vermeld staat. Is dit het geval, dan moet u dit tarief bij uw gasprijs per M3 optellen om een eerlijke vergelijking te maken. Via het LTO energiecollectief ‘Energie van Boeren’ is uw gastarief altijd inclusief de regiotoeslag gas. Nog handiger is, stuur mij uw laatste jaarrekening en ik zoek het voor u uit.
[lto_icon_link icon=”chevron-right” href=”/contactformulier-energie-adviseur/” categorie=”bericht” actie=”aanvraag” label=”iconlink_onder” color=”green”]Ik wil hulp bij het vergelijken van mijn energierekening[/lto_icon_link]