Selecteer een pagina

Ledenkorting bij behalen T-Rijbewijs

door | 4 juli 2016

Vanaf 1 juli 2015 heeft u een tractorrijbewijs nodig om een tractor of trekker te besturen. Dit heet ook wel een T-rijbewijs. Hiermee komt het trekker certificaat te vervallen. Alle bestuurders van een landbouwvoertuig moeten dit rijbewijs hebben om de openbare weg op te mogen. Het doel van het T-rijbewijs is het terugdringen van het aantal verkeersongevallen. Er gebeuren nu namelijk relatief veel ongelukken met Landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT’s) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS’en).
[note]Het ledenvoordeelaanbod op zowel theorie- als praktijklessen voor het T-Rijbewijs is beëindigd per 27 maart 2018. Leden die zich voor dit moment hebben aangemeld, kunnen hun t-rijbewijs nog conform de afspraken behalen.[/note]

Is er een overgangsfase?

De overgangsfase van het trekker certificaat naar T-rijbewijs is inmiddels voorbij. Vanaf deze maand is de enige manier om de categorie T op uw rijbewijs te krijgen door het slagen voor een theorie- en praktijkexamen. Vanaf 16 jaar mag u en uw zoon of dochter meedoen aan het examen. Het theorie-examen kan al vanaf 15,5 jaar behaald worden. Als u het B-rijbewijs behaald heeft voor 1 juli 2015, krijgt u het T-rijbewijs automatisch bijgeschreven bij verlenging en tot die tijd is uw B-rijbewijs geldig voor het besturen van een tractor.

Uitzondering?

Zijn er ook uitzonderingen? Ja, uitgezonderd zijn de LBT’s en MMBS’en die, inclusief verwisselbaar uitrustingsstuk aan de voorkant, niet breder zijn dan 130 centimeter en die worden gebruikt voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen. Daarnaast mogen deze voertuigen niet zijn voorzien van de mogelijkheid om een aanhangwagen of getrokken verwisselbare machine te trekken.

Openbare weg?

Een T-rijbewijs is niet nodig als een tractor op de akker blijft en niet op de openbare weg komt. Maar wat is de openbare weg? Hiertoe behoren alle voor het openbaar verkeer openstaande wegen of paden. Daar horen ook trottoirs, voetpaden, voetgangersgebieden, rijwielpaden, parkeerplaatsen en –terreinen bij. Kortom betekent dit alle wegen waar iemand vrijelijk kan lopen of rijden.

Ledenkorting voor leden

Het behalen van een T-rijbewijs is een verplichting geworden. Omdat dit kosten met zich meebrengt, heeft LTO Ledenvoordeel een zorgvuldige vergelijking gemaakt tussen diverse rijscholen. Tractor Academie kwam als beste uit de bus. Deze partij sluit naadloos aan bij de praktijk, heeft geen wachttijden, koopt als enige in Nederland de praktijkexamens op voorraad in en biedt een scherpe prijs. Tractor Academie werkt samen met een aantal scholen en heeft hiervoor speciaal een Tractorlessimulator ontwikkeld. Bovendien zijn zij in heel Nederland vertegenwoordigd waardoor er altijd een locatie bij u in de buurt is. Er zijn kortingsafspraken gemaakt die geldig zijn op de theorie en de praktijk. Meer informatie op: www.ltoledenvoordeel.nl/t-rijbewijs

[image source_type=”attachment_id” source_value=”14825″ width=”230″ link=”/t-rijbewijs/” quality=”100″]

Forse kortingen T-Rijbewijs

Transport en materieel