Selecteer een pagina

Kies voor CO₂ gecompenseerd gas

door | 13 maart 2020

In Nederland zijn we gewend aan het gebruik van aardgas voor bijvoorbeeld het verwarmen van ons huis, stal en schuur of om te koken. Helaas is dit geen duurzame manier van energiegebruik door het CO₂ dat vrijkomt. We moeten dan ook van het gas af. Maar dat is best ingewikkeld en is nog lang niet voor iedereen mogelijk. Zolang het nog niet gelukt is om van het aardgas af te komen, is bosgecompenseerd gas of ook wel CO₂-gecompenseerd gas een goed alternatief.

CO2 NEUTRALISEREN
In het kort komt het erop neer dat het aardgasverbruik wordt gecompenseerd door het aanplanten van nieuwe bomen en het beschermen van bossen. Omdat bomen tijdens hun groei CO₂ uit de atmosfeer opnemen en zuurstof produceren, wordt het gasverbruik als het ware geneutraliseerd en dat draagt bij aan het tegengaan van de klimaatverandering

BUITENLANDSE PROJECTEN
Greenchoice biedt bosgecompenseerd gas aan en compenseert zo al het gasverbruik van haar klanten. In zowel eigen projecten als in projecten van samenwerkingspartners worden bestaande bossen beschermd, beschadigde bossen hersteld en wordt er nieuw bos aangeplant. Het energiebedrijf ondersteunt overal op de wereld bosprojecten zoals in Uganda, Indonesië, Peru, Zimbabwe, Tanzania en Brazilië.

Er wordt bijvoorbeeld ruim 120.000 hectare oerwoud van het Braziliaanse Amazonewoud beschermd. Alle klanten van Greenchoice beschermen zo automatisch elk jaar 10m² bos in Brazilië. De buitenlandse projecten hebben impact op drie gebieden: het aanplanten en beschermen van bossen, bewaken van de biodiversiteit en ondersteunen de lokale bevolking. Inmiddels is ruim 1 miljoen hectare bos beschermd en daarmee flora, fauna en mensen.

2 MILJOEN BOMEN
Sinds 2017 investeert Greenchoice ook in de aanplant van Nederlands bos met verschillende partners. Met Staatsbosbeheer wordt bijvoorbeeld in de komende drie winters een voedselbos vlakbij Amsterdam aangelegd. Daarna zal het bos zichzelf ontwikkelen waarbij het een grote hoeveelheid CO₂ vastlegt en een hoge biodiversiteit, zuurstofproductie en gezonde waterbufferwerking biedt. Samen met Natuurmonumenten worden de gevolgen van de schimmelziekte ‘essentaksterfte’ bestreden in het Voorsterbos in de Noordoostpolder. Het project met Stichting Het Zuid-Hollands Landschap richt zich vooral op het behoud en de verrijking van de biodiversiteit in de Duinen van Oostvoorne, waar ook windmolens van Greenchoice staan. Door alle projecten zijn er in totaal al 2 miljoen nieuwe bomen aangeplant.

100% GECOMPENSEERD
Al het gasverbruik van de klanten van Greenchoice is 100% gecompenseerd en dat kost niks extra. LTO-leden profiteren dus niet alleen van de collectieve tarieven maar dragen zo ook bij aan een schonere wereld.

Meer over energie van Greenchoice
Energie