Selecteer een pagina

Kentekenplaten verplicht – RDW gaat handhaven

door | 5 oktober 2022

De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) gaat de verzekeringsplicht voor (land)bouwvoertuigen handhaven en is begonnen met het versturen van brieven naar eigenaren van (land)bouwvoertuigen die nog geen verzekering hebben afgesloten. In totaal gaat het om zo’n 200.000 voertuigen van 80.000 eigenaren waarvan geen verzekering geregistreerd is.

Sinds 1 januari 2022 geldt voor landbouwvoertuigen een kentekenplicht. Om die reden dienen deze voertuigen ook een WA-verzekering te hebben. In totaal kent Nederland volgens het kentekenregister ongeveer 750.000 (land)bouwvoertuigen. Daarvan zijn er dus 200.000 nog niet WA-verzekerd of verkeerd geregistreerd. Naar verwachting zijn veel voertuigen via een bedrijfspolis of op chassisnummer verzekerd. Eigenaren hebben zelf de mogelijkheid om te controleren of hun voertuigen al als WA-verzekerd geregistreerd zijn. Dat kan op rdw.nl/kentekencheck.

VOORKOM EEN BOETE
Vanaf 1 september is de RDW gestart met het benaderen van zo’n 80.000 eigenaren van voertuigen zonder geregistreerde verzekering. In de brief vraagt de RDW eigenaren om het geregistreerde voertuig (alsnog) op kenteken te verzekeren. Het verzekeren van een (land)bouwvoertuig is sinds 1 januari 2022 wettelijk verplicht.

RDW gaat vanaf 1 januari 2023 ook actief controleren of bij landbouwvoertuigen in het kentekenregister een verzekering is geregistreerd. Is dat niet het geval, dan volgt er voor de eigenaar van een geregistreerd voertuig zonder WA mogelijk een boete van 400 euro.

Heeft u objecten waar reeds kentekens van bekend zijn of op (korte) termijn bekend worden? Geeft u dit dan door aan uw verzekeraar of tussenpersoon zodat de objecten en kentekens tijdig bij de RDW worden aangemeld.

IS REGISTRATIE EN EEN KENTEKENPLAAT NODIG?
Er blijkt no veel onduidelijkheid over het verplicht registreren en kenteken voeren. Registratie is al nodig als het (land)bouwvoertuig harder dan 6 km/u rijdt, niet pas vanaf 25 km/u. Alleen getrokken voertuigen met een maximale constructiesnelheid van minder dan 25 km/u hoeven niet te worden geregistreerd. Ook als het voertuig op de openbare weg komt, ook als dat een landweg is, moet het geregistreerd worden. Of bijvoorbeeld bij een korte oversteek van het ene naar het andere veld of een openbaar deel van het eigen terrein. Voertuigen die 25 km/u of harder rijden moeten ook een kentekenplaat voeren.

Op de website van LTO Ledenvoordeel vindt u een handige wegwijzer, waarmee u makkelijk en snel kunt zien of uw voertuig een registratie- en/of een kentekenplicht heeft. Leden krijgen 35% korting op kentekenplaten. De bestelde kentekenplaten zijn op te halen bij alle vestigingen van PartsPoint (de winkels zijn verspreid door heel Nederland).

Meer weten? Ga naar Kentekenplaatregistratie

Transport en materieel