Selecteer een pagina

Met de trekker de weg op? Regel een kentekenplaat met korting

door | 11 januari 2021

De maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen wordt verhoogd van 25 naar 40 km/u en deze voertuigen mogen op de provinciale weg rijden. Daarom moeten agrarische voertuigen die op de openbare weg komen geregistreerd worden en een kentekenplaat gaan voeren.

Achterliggende gedachte van de verhoging van de snelheid is dat dit veiligheid bevordert, omdat er meer wegen beschikbaar zijn voor trekkers en dorpskernen en stadscentra zo vermeden kunnen worden. Het wordt zo makkelijker maar bovenal veiliger om met de trekker op de juiste plek te komen. Het gevolg is wel dat de voertuigen niet alleen geregistreerd en gekentekend moeten worden, maar in sommige gevallen ook APK gekeurd.

Kentekenplaat verplicht
Vanaf 2021 moeten landbouwvoertuigen geregistreerd worden bij de RDW. Dat geldt zowel voor het trekkende voertuig als voor het getrokken werktuig. De registratieplicht geldt ook voor bosbouwtrekkers, motorrijtuigen, mobiele machines en aanhangwagens met beperkte snelheid. Rijdt uw voertuig sneller dan 25 km/u dan geldt ook een kentekenplaatplicht. Er zijn enkele uitzonderingen voor specifieke voertuigen met een ontheffing en voor landbouwvoertuigen die het erf niet verlaten geldt de verplichting niet.

Nieuwe voertuigen worden vanaf 1 januari a.s. al voorzien van een kentekenplaat. Voor bestaande voertuigen die voor 1-1-2021 in gebruik zijn genomen, geldt tot 2025 een overgangstermijn. Wilt u voor die tijd al gebruik maken van de snelheidsverhoging, dan moet u een kentekenplaat dragen.

Vanaf januari kan men landbouwvoertuigen laten registreren bij de RDW en krijgt de aanvrager een kentekenbewijs. Na de registratie kun je een kentekenplaat aanschaffen. Om bestaande voertuigen te registreren heb je een uniek voertuig-identificatienummer nodig. Met name bij getrokken werktuigen is dit niet altijd bekend. Het serie- of typenummer is dan niet voldoende. Mocht het voertuig helemaal nog geen identificatienummer hebben, dan kan de RDW dit alsnog verstrekken.

Verplichte APK
Naast de registratie- en kentekenplicht gaat voor land- of bosbouwtrekkers op wielen met een maximumsnelheid van meer dan 40 km/u ook een verplichte APK gelden. Vanaf 1 mei 2021 kunnen de eerste keuringen van snelle land- of bosbouwtrekkers plaatsvinden. Omdat niet alle voertuigen in één keer kunnen worden gekeurd, gaat dit in fasen gebeuren. De RDW maakt nog bekend hoe dit precies in zijn werk gaat.
Nederland voldoet met deze wetswijziging ook aan de Europese APK-plicht voor landbouwvoertuigen die harder dan 40 km/u kunnen rijden. Heeft u nu al een kenteken voor grensverkeer dan kunt u deze laten omzette. De APK-plicht is niet van toepassing op trekkers die door boeren op en om hun eigen bedrijf worden gebruikt.

LTO korting
Via LTO Ledenvoordeel krijgt u bij de Alliance Automotive Group Benelux (o.a. Brezan en Staadegaard TC) maar liefst 35% korting op uw kentekenplaten. Kijk snel voor meer informatie en een handig stappenplan:

Meer over kentekenplaten met korting

Transport en materieel