Selecteer een pagina

‘Het is gewoon een rekensommetje’

door | 5 oktober 2018

Familie Bekkedam in Haaksbergen koos voor zonnepanelen van Tenten Solar

Op de daken van het melkveebedrijf van de familie Bekkedam liggen sinds deze zomer 1.178 zonnepanelen. De familie koos voor Tenten Solar, vooral vanwege de scherpe offerte, het type panelen en omdat LTO erachter staat. ‘Dat wekt vertrouwen.’

Bekijk het ledenvoordeelaanbod op zonnepanelen

Jan en Ineke Bekkedam hebben samen met hun zoons Ruud en Bjorn een maatschap in Haaksbergen met 170 koeien. De familie heeft de afgelopen jaren de bedrijfsgebouwen flink gerenoveerd en uitgebreid. Bovendien plaatsen ze op alle gebouwen zonnepanelen. Waarom? ‘Het is gewoon een rekensommetje’, zegt Bjorn, die behalve melkveehouder ook adviseur is bij Countus.

‘De SDE-subsidie kunnen we gebruiken voor rente en aflossing. Daarnaast hebben we zelf het voordeeltje van het eigen gebruik en van het leveren aan het net.’ De familie berekende in 2016 wat zonnepanelen zouden opleveren. De uitkomst was positief. In 2017 vroeg de familie zelf SDE-subsidie aan. Ze schreven hoog in. Het werd toegekend; dat was boven verwachting. Na de toekenning van de subsidie vroeg de familie Bekkedam offertes aan bij meerdere leveranciers. Eerst nog niet bij Tenten Solar. Maar later kwamen ze daar toch op uit. Eén reden daarvoor zijn de Q-cells panelen, die een hogere opbrengst geven.

Een andere reden was het Solar-Edge-systeem, waarbij elk paneel afzonderlijk het maximale rendement kan halen. Schaduw op het ene paneel heeft geen gevolgen voor andere panelen. Daarnaast leverde Tenten Solar een scherpe offerte. Als vierde reden noemt Bekkedam dat LTO erachter staat. ‘Dat wekt vertrouwen’.

De familie Bekkedam plaatste niet alleen zonnepanelen, maar liet het hele dak vernieuwen. Het proces verliep ‘vlekkeloos’, zegt Bjorn. ‘De afspraken met Tenten Solar waren prima. Vóór de bouwvak van 2018 wilden we de panelen erop. Dat is ook gebeurd.’

‘Dat is hoe wij werken’, zegt Rob Marijnusse van Tenten Solar daarover. Bjorn heeft wel gemerkt dat zo’n traject veel ‘uitzoekwerk’ vraagt. Bijvoorbeeld de aanpassing van de aansluiting op het elektriciteitsnet. Hij adviseert om hierover zeker een half jaar voordat de panelen erop liggen, contact op te nemen met de netbeheerder.

Meetbedrijf

Iedereen met een grootverbruikersaansluiting dient zelf een meetbedrijf te regelen en te betalen. Bekkedam deed dat via LTO Ledenvoordeel. Dat was ‘gigantisch’ veel goedkoper dan andere offertes. Hij adviseert om eerst zelf goed te rekenen. ‘Maak een begroting. Vraag een offerte voor zonnepanelen bij Tenten Solar, dan weet je gelijk wat het kost, en vraag de kosten die de netbeheerder rekent. Kijk dan wat de SDE-subsidie kan opleveren en reken welk rendement je kunt maken.’


- 4%

Bij Tenten Solar krijgt u als LTO-lid 4% korting én de beste prijs/kwaliteitverhouding van alle aanbieders.

Lees verder
tot -51%

Met de door ons geselecteerde partner Kenter besparen grootzakelijke gebruikers tot 51% op de meetdiensten en krijgen meer inzicht in en controle over de energiestromen.

Lees verder
€0,35 per m2

€0,35 per m2 retour na aanschaf golfplaten of isolatieplaten.

Lees verder