Selecteer een pagina

Geen muizen- en rattenplaag in 2023

door | 9 oktober 2019

Reden voor paniek over dreigende muizen- en rattenplagen door het verbod op anticoagulantia is volgens het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) ongegrond. Het Ctgb zegt dat vanaf 2023 alleen gecertificeerde professionals nog met de middelen mogen werken.

Volgens het college kunnen gecertificeerde professionals of ervoor bijgeschoolde telers de middelen nog wel gebruiken. Doel van de beperking in het gebruik is minder van deze zeer giftige en persistente stoffen in het milieu te brengen. Vogels en andere dieren kunnen sterven door de middelen. Dat is reden voor het Ctgb strikter regels op te stellen. Daarnaast wil de beperking het optreden van resistentie bij muizen en ratten voorkomen.

IPM
Het Ctgb zegt dat het gebruik van anticoagulantia beperkt moet worden tot het uiterst noodzakelijke. Eerst moeten de bestrijders van de plaagdieren alle preventieve en niet-chemische maatregelen genomen hebben. Het past in de geïntegreerde aanpak (IPM) van de muizenplagen. Opruimen van voedsel, nestelplaatsen, doorgangen, het gebruik van klemmen en vallen en het monitoren van de populatie moet eerst gebeuren.

Particulieren mogen de anticoagulantia binnenkort dus niet meer kopen en gebruiken. Zij moeten professionals inschakelen of zelf bijleren en certificaten behalen. Voor particulieren zijn volgens het Ctgb genoeg alternatieven, inclusief middelen op basis van alfachloralose beschikbaar.

- 10%

LTO-leden ontvangen 10% korting op alle diensten van Bureau Plaagdierpreventie!

Lees verder
Diensten