Selecteer een pagina

Gaan de energieprijzen stijgen of dalen?

door | 2 december 2021

De prijzen voor energie lijken voorzichtig weer te dalen. Maar de nodige reserves zijn door de meeste energieleveranciers ruimschoots aangesproken, dus het blijft nog even spannend. Een en ander hangt af van de aanlevering uit het buitenland en bijvoorbeeld hoe streng de winter gaat worden.

De kale prijzen voor stroom en aardgas, dus zonder toeslagen en heffingen, zijn nu twee keer zo hoog als anderhalf jaar geleden. Greenchoice, vaste groene energieleverancier van LTO Ledenvoordeel, geeft aan dat het nog even koffiedikkijken blijft. Veel klanten kiezen daarom bij een nieuw energiecontract niet voor vaste tarieven, maar kiezen voorlopig voor een variabele prijs.

‘Er is nog veel onzekerheid op de energiemarkt’, zegt Wishal Changoer van Greenchoice. ‘De hele energiemarkt is humeurig. Overal zijn hoge prijzen. Benzine kost nog steeds op veel plaatsen meer dan twee euro. We verwachten dat de energieprijzen de komende maanden verder zullen stijgen.’

Dat laatste hangt onder andere af van de winter. Bij een koude Europese winter zal de prijs nog verder aantrekken. Greenchoice verwacht dat gas de komende maanden duur zal blijven. Daarom raadt het bedrijf klanten voorlopig aan om geen contract met een vaste prijs te nemen, maar met een variabele prijs en nog even af te wachten. ‘Als klanten toch een vaste prijs willen, kan dat alleen als ze heel snel reageren op een offerte’, legt hij uit.

De kans is groot dat de prijzen na de winter zullen dalen, maar toch is het goed om er rekening mee te houden dat de echt lage prijzen van een paar jaar geleden niet meer terug komen, waarschuwt Changoer: ‘Wij raden klanten daarom sterk aan om naar energiebeperkende maatregelen te kijken zoals isolatie, zonnepanelen, zonnecollectoren of ledverlichting.’

Dynamische prijzen
Een andere optie is om een energiecontract te sluiten met dynamische prijzen. Bij dynamische prijzen betalen klanten de op dat moment geldende dagelijkse marktprijs, dezelfde als waarvoor energieleveranciers de bulk van hun stroom en gas inkopen.

Er geldt alleen een kleine transparante opslag, maar geen ingebouwde risicopremie – die soms tientallen procenten kan bedragen – en geen opzegboete. Ondernemers kunnen maandelijks opzeggen en behouden daarmee dus vrijheid en flexibiliteit.

‘Zonder vaste contracten en opzegboetes bestaat er een gelijkwaardige relatie tussen leverancier en klant. Daardoor weten klanten zeker dat we voor hen elke dag tot het uiterste gaan. Klanten betalen bij NieuweStroom niet voor het gevoel van zekerheid van een vaste prijs’, legt Remco ten Barge, algemeen directeur van NieuweStroom, uit.

Het betekent wel dat de energieprijs op en neer kan gaan, maar uit markanalyses blijkt dat op de lange termijn de kans op aanzienlijke besparingen zo het grootst is, vertelt hij.

‘Je kunt de markt niet verslaan. Die is onvoorspelbaar. Maar met dynamische prijzen weet je in ieder geval dat je direct minder gaat betalen voor energie zodra de marktprijs daalt.’

Onafhankelijk advies
Vergelijk het aanbod goed bij een nieuw contract, want voor elke situatie kan het advies anders zijn. We helpen u graag op weg!

 

Neem contact op met onze energie-adviseurs