Veel akkerbouwers en veehouders maken al gebruik van de kaarten in FieldScout, een tool die op basis van satellietbeelden snel inzicht geeft in de verschillen in groei van gewassen en in de bodemgesteldheid. De afgelopen maanden heeft het team van BioScope hard gewerkt om de tool te updaten en zijn er nieuwe abonnementen en functionaliteiten toegevoegd.
De nieuwe functionaliteit Benchmark vergelijkt de groei in biomassa en het stikstofgehalte van gewassen op een bepaald perceel met die van andere percelen. ‘Hiermee is in één oogopslag duidelijk hoe het perceel presteert ten opzichte van andere’, vertelt dataspecialist Jeroen Verschoore van BioScope. De vergelijkingstool geeft een overzicht van alle biomassa en stikstofbeelden van percelen, die de gebruiker zelf selecteert. Men kan een vergelijkingslijst instellen op basis van groepen als gewassen, rassen of naamgeving, evenals een periode voor de vergelijking. Daarbij wordt rekening gehouden met de poot- of zaaidata en het moment van de oogst. Verschoore: ‘Deze aanvullende functie is dus heel handig voor ondernemers en adviseurs, bij het zoeken naar de oorzaak van verschillen tussen percelen die ontstaan in bodemstructuren of gewassen’.
10 hectare zonder kosten te gebruiken
In het basisabonnement zijn alle gekalibreerde biomassa- en stikstofkaarten en Benchmark inbegrepen. Om FieldScout zo laagdrempelig mogelijk te maken zijn de eerste 10 hectare gratis. Gebruikt u de app op uw smartphone dan kunt u uw live-locatie makkelijk volgen en eventueel de spuit/ strooibreedte op schaal instellen. Ter plekke kunt u notities en foto’s toevoegen met geotag, zodat u later precies kunt zien op welke plek wat aan de hand was.
Bij een upgrade naar Pro, krijgt u geoptimaliseerde kaarten omdat de satellietbeelden handmatig gecontroleerd worden. Kiest u voor Pro HD dan krijgt u, naast de handmatige controle, beelden van HD-kwaliteit in een hogere frequentie en resolutie. Elk abonnement is eenvoudig uit te breiden met een bodemzonekaart of het onlangs toegevoegde beregeningssignaal.
Beregeningssignaal in FieldScout
Het beregeningssignaal is door ZLTO ontwikkeld in samenwerking met onder andere Delphy, Royal HaskoningDHV en Wageningen UR. Het advies is gebaseerd op geo-data, bodemvocht, gewas en bodemtype, gecombineerd met de weersvoorspelling. De gebruiker ontvangt per perceel een bericht als er beregend moet worden. De afgelopen jaren is het beregeningssignaal al door meer dan vierhonderd ondernemers gebruikt en heeft zich bewezen als praktisch hulpmiddel in de bedrijfsvoering.
‘Het voorkomt uitdroging van ons grasland’, geeft een veehouder aan. ‘Bijkomend voordeel is dat we onze omgeving kunnen laten zien dat we alles in het werk stellen om zo zuinig mogelijk te beregenen en dat we ervoor zorgen dat ze zo min mogelijk overlast hebben van ons beregeningssysteem’.
Ook voor akkerbouwers is het een handige tool. Een van onze leden zei hierover: ‘Het is een goed hulpmiddel voor het bepalen van het juiste moment van beregening en de noodzakelijke watergift. Zo weet je zeker dat je zowel water als arbeid, maar ook energie en apparatuur zo efficiënt mogelijk inzet. Het helpt je dus om water én kosten te besparen’. LTO-leden ontvangen voor het beregeningssignaal een refund van 50 euro per jaar.