Selecteer een pagina

Er valt echt wat te kiezen bij energie

door | 22 februari 2019

Eén of drie jaar vast, of toch een dynamische prijs? Al ruim 6.000 leden maken gebruik van de voordelige vaste energiecontracten via LTO Ledenvoordeel bij Greenchoice en Profito. Behalve een doorlopend voordelig contract levert Greenchoice ook echte boerenstroom aan boeren en tuinders. Maar niet iedere ondernemer is op zoek naar vastigheid. Voor hen heeft LTO Ledenvoordeel een voordelige regeling getroffen met energieleverancier NieuweStroom.

‘Wij hebben goede voorwaarden bedongen bij energieleverancier NieuweStroom’, vertelt Johan Schuitemaker van LTO Ledenvoordeel. ‘Deze aanbieder heeft een uniek aanbod door de afrekenmethode die zij hanteren’

Voordeel met slimme meter

NieuweStroom maakt gebruik van de opkomst van slimme meters. De oudere generatie energiemeters kan alleen onderscheid maken tussen dag- en nachtstroom. De slimme meter die nu massaal zijn intrede doet, zorgt ervoor dat er gedetailleerd inzicht is in het stroomverbruik op afnemersniveau. Hierdoor kunnen ook kleinverbruikers energie gebruiken tegen dynamische prijzen. Deze tarieven wordt ook wel flexibele tarieven genoemd en zijn gekoppeld aan beursprijzen.

Dynamische prijzen

Dynamische prijzen verschillen bij stroom per uur en bij aardgas per dag. Dit is 24 uur vooraf al in te zien. Hierdoor kan men inspelen op de voordeligste stroom- en gasprijzen door het verbruik af te stemmen op de actuele uurprijs. Het resultaat is vaak een lagere energierekening. Verwacht wordt dat in de nabije toekomst slimme apparaten hier zelf op in gaan spelen. Ze kunnen zich bijvoorbeeld uitschakelen bij piekprijzen, of juist opschakelen in de goedkope uren, zoals een Tesla die zichzelf oplaadt en zelf bepaalt om dit een uurtje uit te stellen.

Energie wordt door leveranciers ingekocht op de beurs. Deze beurs gaat geautomatiseerd. Op basis van vraag en aanbod ontstaan de marktprijzen voor de volgende dag. Doordat steeds meer mensen zelf stroom opwekken en dit deels aan het net terugleveren, verandert vraag en aanbod van energie. Hierdoor ontstaat er een groter verschil in stroomtarieven. Is het aanbod hoog en wordt gezamenlijk meer aan het net geleverd, dan zijn energietarieven lager. Wordt er weinig opgewekt, dan zijn de prijzen hoger.

‘Bij een Flex-contract van NieuweStroom wordt het verbruik gekoppeld aan de dynamische prijzen van de daghandelsbeurs EPEX met alleen een vaste kleine opslag per kilowattuur per kubieke meter’ legt Schuitemaker uit. ‘Over deze opslag is goed onderhandeld. Via LTO Ledenvoordeel heeft u dus uitstekende voorwaarden. Bovendien heeft u geen langdurig contract.‘ Wilt u meer weten over dit aanbod kijk dan op ltoledenvoordeel.nl/nieuwestroom en bekijk de animatie met uitleg over deze wijze van energie inkopen.

Variabele prijzen

Dynamische tarieven dienen niet te worden verward met variabele tarieven. Een variabel tarief is vaak een tariefsoort waarbij u het prijsbeleid van de grote energiebedrijven volgt. Op langere termijn is dit eigenlijk nooit gunstig, want de variabele tarieven zijn in de regel hoger dan vaste tarieven. Indien u geen vast contract wilt, is een dynamisch tarief vaak een betere optie.

Zekerheid vast contract

Een vast contract biedt de meeste zekerheid en is voor veel ondernemers een zeer geschikt product. Bij LTO Ledenvoordeel kunt u kiezen tussen een jaarcontract en een driejarig contract. LTO Ledenvoordeel werkt samen met Greenchoice en biedt daarnaast ook een voordelig energiehuismerk aan met Profito. Uiteraard geldt dat u in alle gevallen profiteert van goede voorwaarden op basis van collectieve inkoop. Indien u een vast contract heeft, wordt de stroom opgewekt door uw collega-boeren en -tuinders.

 

Advies

Voor veel ondernemers is het direct duidelijk welk type contract het beste bij hen past. Uiteraard kunt u altijd bij LTO Ledenvoordeel terecht voor een goed advies. Neem dus gerust contact op met onze helpdesk tijdens kantooruren, tel. 088 888 6777.