Selecteer een pagina

Energieprijzen stijgen in rap tempo

door | 21 september 2021

De energieprijzen zijn afgelopen tijd flink gestegen. Moet u zich daar al zorgen over maken? En wat kunt u het beste doen? In dit artikel leggen we het uit.

Flinke stijging

Sinds het voorjaar zien we een sterke stijging van de energieprijzen. Begin 2020 voor de coronacrisis waren de energieprijzen al relatief laag. Door de lockdown daalden de prijzen nog wat verder, al waren dat niet de grote verschillen die je bij de benzinepomp zag. De situatie nu is compleet anders. Op dit moment zijn de vaste aardgas- en stroomtarieven voor een eenjarig contract historisch hoog.

Het gaat hierbij overigens om prijsstijgingen van het kale leveringstarief. U betaalt daarnaast ook allerlei andere toeslagen zoals energiebelasting, opslag duurzame energie, netwerktoeslag en btw. Deze kosten laten we even buiten beschouwing om beter inzicht te geven hoe fors de stijgingen zijn.

Het vastzetten van de stroomprijs voor één jaar kon aan het begin van de lockdown (anderhalf jaar geleden) voor ongeveer 4 tot 7 cent per kWh, afhankelijk van het tariefsoort (enkel of dubbel telwerk) en het precieze moment. Afgelopen week zagen we tarieven tussen de 10 en 14 cent voorbij komen; ruim een verdubbeling van de prijs dus.

Ook de tarieven voor aardgas verdubbelden ruimschoots: van minder dan 20 cent per kuub, tot nu ruim 40 cent.

Het eenjarige aardgastarief verdriedubbelde zelfs met ruim 62 cent. Vooral afgelopen week zagen we een forse stijging van het aardgastarief, omdat de gasmarkt erg uit balans is. (Genoemde prijzen zijn kleinzakelijke tarieven voor levering aan MKB bedrijven.)

Niet alleen op de markt voor vaste tarieven zien we deze prijsstijgingen. Ook op de EPEX – de dagmarkt voor stroom zien we een fors stijgende trend. Bekijk de huidige prijzen op: www.nieuweoogst.nl/marktprijzen/energie

Waarom stijgen de prijzen?

De reden voor de prijsstijgingen zijn oplopende tekorten aan gas en de kostbare opwekking van stroom.  De afgelopen winter in Europa was het relatief koud en duurde ook nog eens langer dan normaal. Hierdoor raakten gasopslagen in Europa leeg. Deze worden normaal gesproken in de zomerperiode weer aangevuld. Maar belangrijke leveranciers Noorwegen en Rusland leveren momenteel weinig gas, waardoor de gasvoorraden niet zijn aangevuld en de gasprijs de komende tijd nog hoog blijft. Daarnaast is de prijs voor CO2-emissierechten, die producenten moeten kopen om fossiele energie op te wekken, gestegen. Het maakt overigens niet uit of u groene of grijze stroom inkoopt, de prijsstijgingen zijn overal terug te zien.

De energieprijzen stijgen… wat moet ik nu doen?

In de meeste situaties adviseren wij u om op dit moment uw (kleinzakelijke) contract niet opnieuw vast te zetten, omdat op dit moment variabele tarieven gunstiger zijn. De ontwikkeling van de prijzen laat zich moeilijk voorspellen, maar wij verwachten dat de markt over een aantal maanden weer stabiliseert. Houdt er wel rekening mee dat de hele lage prijzen mogelijk niet meer terug komen.

Wij raden u sterk aan om naar energiebeperkende maatregelen te kijken zoals isolatie, zonnepanelen, zonnecollectoren, ledverlichting (binnenkort weer met ledenvoordeel).

Hieronder zetten we een aantal veelgestelde vragen op een rij:

Ik heb nu een vast contract, wat betekenen de hoge energietarieven voor mij?
Als u uw tarieven heeft vastgezet bent u in principe zeker van de afgesproken tarieven tot de einddatum van het contract. Hierdoor heeft u nog geen last van de prijsstijgingen.
Mijn vaste contract loopt binnenkort af, wat betekenen de hoge energietarieven voor mij?
Bent u nu of binnenkort aan een verlenging toe? Bijvoorbeeld uw contract heeft een einddatum van 31 december 2021 of eerder? Dan kunt u beter niet verlengen met een nieuwe vaste overeenkomst, want dat is vaak duurder dan de huidige variabele tarieven. Als uw contract afloopt wordt uw kleinzakelijke levering automatisch omgezet naar variabele tarieven voor onbepaalde tijd. Dat geldt voor elke energieleverancier. Als de prijzen stabiliseren kunt u opnieuw kijken wat het meest gunstig is.Bent u deelnemer van het LTO collectief van Greenchoice? Dan sturen we u een voorstel zodra we denken dat dit weer verstandig is om de prijzen vast te zetten. In de tussentijd ontvangt u automatisch de variabele tarieven.
Ik wil graag overstappen, is dat wel verstandig?
Bij alle aanbieders zien we op dit moment hoge tarieven. Meestal is het verstandiger om nog even bij uw oude aanbieder te blijven en pas over een paar maanden over te stappen. Als u uit contract loopt komt u vanzelf in het variabele tarief terecht. Deze zijn nu (21-09-2021) lager dan het vaste tarief. Wilt u overstappen naar het LTO collectief van Greenchoice of Profito? Bel ons dan op 088-888 67 77 voor meer informatie.
Ik wil mijn grootzakelijke contract verlengen
Grootzakelijke gebruikers ontvangen een vrijblijvend voorstel op maat. Neem hiervoor contact op met onze helpdesk via info@ltoledenvoordeel.nl of 088-888 67 77. Let op: de geldigheidsduur van deze voorstellen is kort, u moet binnen 4 uur bevestigen.
Is een variabel tarief verstandig?
De variabele tarieven zijn momenteel (sept. 2021) lager dan de vaste tarieven die we nu voorbij zien komen. Wij adviseren dan ook om voor variabele tarieven te kiezen tijdens deze onrustige periode. Het variabele tarief per 1 januari is nog onbekend maar zal naar alle waarschijnlijkheid wel stijgen.
Is een dynamisch tarief verstandig?
Dynamische tarieven (NieuweStroom) zijn voortdurend in beweging. Afgelopen weken zagen we dat ook deze tarieven hoger liggen. Het voordeel van dynamische tarieven is wel dat als de markt weer wat rustiger is (als de gasvoorraden aangevuld worden), deze tarieven ook snel weer zullen dalen.
Ik heb zonnepanelen en kan salderen, wat betekent de prijsstijging voor mij?
Ondernemers en particulieren die afgelopen jaren geïnvesteerd hebben in zonnepanelen houden door het salderen een laag energieverbruik over. Daardoor heb je dus veel minder last van deze prijsstijgingen en heb je nog meer voordeel van de zelfvoorzienendheid van zonnepanelen.Heeft u nog geen zonnepanelen? Bekijk dan het aanbod van LTO Ledenvoordeel bij Tenten Solar.