Selecteer een pagina

Dynamisch inkopen

door | 5 oktober 2018

Regelmatig bellen ondernemers met onze klantenservice met vragen over energieaanbiedingen die men persoonlijk ‘aan de deur’ of per telefoon krijgt. Klopt het dat we 20 procent korting kunnen krijgen op energie? Is er een groothandel voor energie waar we goedkoper kunnen inkopen? Is het verstandig om de prijs met 5 jaar vast te zetten, of juist niet?
Strijd om de klant We kennen inmiddels alle trucs die verkopers gebruiken om klanten te werven. In de strijd om nieuwe klanten lijkt tegenwoordig alles geoorloofd. Transparant is de energiemarkt voor de afnemers dan ook niet. De aanbiedingen vliegen je om de oren, van cadeautjes bij oversluiten tot grote kortingen voor blijvende klanten. Boeren moeten hun weg vinden in dit steeds veranderende landschap. Dat maakt het lastig om de kansen te zien die er liggen, voor welk bedrijfstype dan ook.

Vernieuwde strategie De energiemarkt verandert en zal in de toekomst nog veel meer veranderen. Dit komt door overheidsbeleid, veranderingen op de energiemarkten en steeds verdergaande automatisering. Deze veranderingen brengen steeds weer nieuwe kansen met zich mee. Onze rol hierin wordt dan ook steeds breder. Er valt namelijk steeds meer te kiezen, en wij bewegen hier mee van inkoper naar adviseur.

Zo kunnen leden via LTO Ledenvoordeel gebruikmaken van een mooi energieaanbod van het label Energie voor Boeren, waarbij zo’n 45 collega-boeren energie produceren en daar een goede prijs voor terugkrijgen. Daarnaast maken we steeds meer gebruik van vraagbundeling, een nieuwe inkoopstrategie naar het idee: hoe meer overstappers, hoe scherper de prijzen.

Toekomst De toekomst gaat ons steeds meer keuzes bieden. Zo ontstaan er nieuwe proposities, met bijvoorbeeld dynamische prijzen. Want dit kan in bepaalde gevallen voordelen bieden. Brandstofprijzen fluctueren ook dagelijks en dat vinden we heel normaal.

Alhoewel niet iedereen zich hier prettig bij voelt, kan het voor veel boeren voordelig zijn om gebruik te maken van het inzicht in de meest actuele energieprijzen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld hun machines laten draaien op de momenten dat de prijs het laagst is. We krijgen hoe dan ook inzicht in die dynamische prijzen. En de keus om hier wel of niet op in te spelen, krijgen we ook.

Kortom: het energielandschap zoals we dat kennen gaat veranderen en LTO is er klaar voor. We helpen de leden het beste aanbod te kiezen voor hun individuele situatie. Nu en in de toekomst.

Arnout Goeman, – Manager LTO Ledenvoordeel

Nieuws