Selecteer een pagina

Direct zicht op gewasgroei via je smartphone

door | 7 maart 2023

Veel akkerbouwers en veehouders maken al gebruik van de kaarten in FieldScout, een tool die op basis van satellietbeelden snel inzicht geeft in de groeiverschillen bij gewassen en in de bodemgesteldheid. Afgelopen jaar is de tool helemaal geüpdatet en zijn er nieuwe abonnementen en functionaliteiten toegevoegd.

De nieuwe functionaliteit Benchmark vergelijkt de groei in biomassa en het stikstofgehalte van gewassen op een bepaald perceel met die van andere percelen. ‘Hiermee is in één oogopslag duidelijk hoe het perceel presteert ten opzichte van andere’, vertelt dataspecialist Jeroen Verschoore van BioScope. De vergelijkingstool geeft een overzicht van alle biomassa- en stikstofbeelden van percelen, die de gebruiker zelf selecteert. Je kunt een vergelijkingslijst maken op basis van groepen gewassen, rassen en zelf de periodes voor de vergelijking aanpassen. Daarbij wordt rekening gehouden met de poot- of zaaidata en het moment van de oogst. Verschoore: ‘Deze aanvullende functie is dus heel handig voor grotere ondernemers en adviseurs bij het zoeken naar de oorzaak van verschillen tussen percelen die ontstaan door bodemstructuren of gewasgroei’.

Beregening signaal

BioScope biedt telers realtime inzicht in de gewasgroei. Ook BeregeningsSignaal kan daaraan bijdragen; het vertaalt gewasgegevens en weerdata naar de vochtbeschikbaarheid per perceel. BioScope vindt het belangrijk dat de informatie van goede kwaliteit is, dat het werken met de tool laagdrempelig is en dat het product betaalbaar blijft. BeregeningsSignaal sluit daarom perfect aan bij de andere functies van Field- Scout. Het advies is gebaseerd op de bodemkaart, het gewas, de plant- of zaaidatum, de hoeveelheid neerslag en de weersverwachting. De gebruiker ontvangt per perceeleen bericht als er beregend moet worden. BeregeningsSignaal is al door meer dan vierhonderd ondernemers gebruikt en heeft zich inmiddels bewezen als praktisch hulpmiddel in de bedrijfsvoering. LTO-leden krijgen 50 euro terug bij een jaarabonnement tot 100 hectare voor BeregeningsSignaal.

10 Hectare inbegrepen

In het basisabonnement zijn alle gekalibreerde biomassa- en stikstofkaarten en Benchmark inbegrepen. Om FieldScout zo laagdrempelig mogelijk te maken zijn de eerste 10 hectare gratis. Verschoore: ‘Gebruik je de app op je smartphone dan kun je live je locatie op de kaarten zien en eventueel de spuit-/strooibreedte instellen. Ter plekke kun je notities en foto’s toevoegen die op die locatie bewaard blijven, zodat je later precies kunt zien op welke plek wat aan de hand was.’ Bij een upgrade naar Pro, krijgt de gebruiker meer geoptimaliseerde kaarten; de satellietbeelden krijgen een extra handmatige controle. Kies je voor Pro HD dan worden daar bovenop de beelden in HD kwaliteit (3×3 meter) en in een hogere frequentie geleverd. Elk abonnement is eenvoudig uit te breiden met bodemzonekaarten, die de verschillen in de bodemstructuur laten zien voor elk perceel.

Meer informatie: BioScope – smart farming

Smart farming