Selecteer een pagina

De voordelen van dynamische stroom

door | 30 juni 2022

Energiecontracten met dynamische prijzen zijn contracten waarbij de tarieven voor elektriciteit en gas direct gekoppeld zijn aan de prijzen op de markt. Daar kun je voordeel van hebben. Zoals laatst toen windmolens tijdens een storm zoveel stroom opwekten dat elektriciteit een paar uur lang niets kostte.

Lennard Lamberts, melkveehouder in Oxe bij Deventer is enthousiast. Binnen zijn bedrijf gebruikt hij vooral elektriciteit voor de melkrobots en voor het koelen van de melk. ‘Ik wilde me niet meer verbinden aan een vast tarief. Uiteindelijk betaal je dan toch te veel.’ De zekerheid van een vast tarief wordt logischerwijs doorberekend in de prijs. Een adviseur van NieuweStroom kwam langs om alles uit te leggen. ‘Deze energieleverancier werkt anders dan andere. Je betaalt voor elektriciteit een prijs die per uur kan wisselen. Die prijs is rechtstreeks gekoppeld aan de handelsbeurs, waar vraag en aanbod samenkomen. Daarbovenop komt een vaste minimale opslag per kWh. Ik vind dat een eerlijke en transparante benadering. En dat spreekt me aan’, zegt de melkveehouder.

Als je zelf kunt bepalen wanneer je veel of weinig stroom gebruikt is het heel handig als je per uur kunt betalen. Meebewegen met de marktprijs biedt meer kansen om daar op in te spelen vertelt ook varkenshouder Gerry Essens uit Gemonde. ‘We proberen daar op ons bedrijf zoveel mogelijk op te sturen. Bijvoorbeeld het voeren of het vullen van voersystemen op de momenten dat de prijs laag is. Dat is vaak midden op de dag, tussen elf uur en vier uur. En het doet ons goed dat we zo ook nog meehelpen het landelijke stroomnet beter in balanste krijgen.’

Meer over NieuweStroom